Solen skiner och temperaturen ligger runt 25 grader. Många vägarbetare som jobbar in fredagarna har redan hunnit hem den här eftermiddagen. Men i skogen intill Äs, där den nya förbifarten byggs, är det fortfarande oljud. Här brummar bergkrossen för fullt.
– Vi är självförsörjande på stenkross i det här projektet. Samtidigt är det en utmaning att hantera stora bergmassor. Det ska sprängas, krossas och läggas någonstans i väntan på att återanvändas, säger Torbjörn Arvidsson, biträdande projektledare på Trafikverket.
Kuriren träffar honom för att ta tempen på ombyggnationen av riksväg 56 mellan Katrineholm och Alberga.
– Alla projekt är unika. Det mest utmanande här är längden. Vi jobbar på en drygt tre mil lång sträcka, så det kan vara svårt att överblicka vad som händer överallt. Bara att transportera sig från norr till söder kan ta över en timme om du behöver stanna längs vägen.
Då krävs det tålamod från trafikanterna
Torbjörn Arvidsson
Biträdande projektledare på Trafikverket
Samtidigt har vägarbetet blivit mer påtagligt för trafikanterna på sistone, främst på grund av beläggningsarbetena på första etappen till Bie. Än har det inte skett några allvarliga olyckor till följd av vägarbetet, men Torbjörn Arvidsson vill ändå skicka med en uppmaning.
– Ta det extra försiktigt när du passerar. Vi är i ett skede där vi behöver jobba mer på befintlig väg, så det är mer folk ute på vägen nu än tidigare. Då krävs det tålamod från trafikanterna. Det är en tuff miljö att jobba i och det får inte hända någon olycka.
Där vi står och lyssnar på bergkrossen finns ingen befintlig trafik att ta hänsyn till. Förbifarten byggs främst i orörd terräng. Däremot har det varit stora utmaningar kopplat till den drygt 20 meter långa bro som ska uppföras över grusvägen som leder till Aspens badplats.
– Där är marken mjuk, vilket innebär att vi har behövt stabilisera den med så kallade kalkcementpelare, säger Torbjörn Arvidsson.
Anledningen till förbifarten är att få bort den intensiva trafiken utanför husknutarna i det lilla samhället. Sträckan, som bara är några kilometer, förses med såväl mitträcke som viltstängsel. Även här ska hastigheten höjas till 100 kilometer i timmen när vägen är klar.
Vad skulle du säga är det roligaste med projektet?
– Det måste vara att jobba med andra och lösa problem tillsammans. Annars skulle det vara rätt tråkigt.
Vårt huvudsyfte är att minska dödligheten på vägarna
Torbjörn Arvidsson
Biträdande projektledare på Trafikverket
Genom åren har vägen varit olycksdrabbad, där flera människor mist livet. Att bygget har dragit ut på tiden får ses som sekundärt i sammanhanget. Det primära är att bygga en så bra väg som möjligt så att färre dör och skadas allvarligt, anser Torbjörn Arvidsson.
– I ett sånt här projekt finns det många krav att förhålla sig till. Allt från sanering till buller och kulturmiljö. Det är viktigt och det ska vi naturligtvis följa, men vi måste komma ihåg att vårt huvudsyfte är att minska dödligheten på vägarna. Nu minskar vi de allvarligaste olyckorna, att någon kommer över på fel sida av vägen och riskerar att frontalkrocka.
Hur tycker du att vägbygget går?
– Just nu har vi en bra framdrift och dialog. Tempot har ökat, samtidigt går det inte att sätta in för mycket resurser. Då kanske kvaliteten eller arbetsmiljön försämras. Så det är skönt att vissa delar börjar bli färdiga, säger Torbjörn Arvidsson.
Handlar det snarare om att hitta rätt person på rätt plats?
– Ja, så är det. Och det har varit en utmaning som vi nu har fått ordning på.
Det går inte att vara en besserwisser
Torbjörn Arvidsson
Biträdande projektledare på Trafikverket
Bygget sysselsätter drygt 75 personer ute i fält, inräknat de som arbetar med asfalteringen. På kontoret är det i runda slängar ett 20-tal tjänstemän, både från Trafikverket och entreprenören Sacyr Hellsténs. Det är de som ser till att vägjobbarna vet vad de ska göra.
– Vi projektledare är mer generalister än specialister. Vår approach är att vi ska jobba tillsammans med entreprenören och konsulterna. Då måste man vara öppen och ödmjuk. Det går inte att vara en besserwisser, utan vi måste hålla ihop. Det fungerar bra.
Kollegan Camilla Karlsson, projektledare på Trafikverket, är inne på samma spår.
– Det är roligt att ha en utländsk entreprenör i projektet, för vi har hittat ett samarbete som fungerar väl, säger hon.
Även om projektet är långtifrån klart börjar den första etappen bli färdig. Under hösten är planen att skyltar och mitträcke ska sättas upp. Men bergkrossen i Äs lär höras ett tag till. Lite mindre än hälften av berget återstår att spränga.