I handlingarna till kommunstyrelsens sammanträde under måndagen fanns bilder från den oberoende utredning som gjorts gällande skicket på Vingåkers badhus. Efter en utredning 2017 dömde politiken ut badhuset och planerade för ett helt nytt sportcentrum. Nu, sex år senare, anses att renovering av badhuset kan förlänga livslängden med uppemot tio år. Denna nya fakta lutar sig nuvarande styre mot då de häver beslutet om att bygga nytt sportcentrum för 340 miljoner.
Vingåkers bad byggdes 1984–85. Badet består av en större kombinationsbassäng, två barnbassänger, bubbelpool och en undervisningsbassäng.
Vingåkers kommunfastigheter äger och förvaltar badhuset. De har haft uppdraget att se över badhusets renoveringsmöjligheter. De har beställt utredningen samt lagt förslagen som den styrande minoriteten nu fattat sitt nya beslut angående sportcentrum utifrån.
– 2017 gjordes en inventering, då prioriterade man renovering av duschar och omklädningsrum. Nu gjordes en likadan inventering. Om man ser rapporten kan man tro att det ser illa ut överallt, men så är det inte. Det handlar om enstaka och enskilda områden, konstaterar Stefan Jansson, vd för Vingåkers kommunfastigheter.
Utredningen rekommenderade en omedelbar åtgärd för var badhusets riskfyllda kemikaliehantering. Risken för personskador beskrevs som överhängande.
– Kemikalierna kunde mötas och därigenom bilda klorgas, vilket inte är så bra. Men det är åtgärdat, säger Stefan Jansson.
Även magsjuka och infekterade sår är två saker som, i utredningen, omnämns tillsammans med bilder på de svårstädade golvutrymmena via stora bassängen.
– Är golvet slitet kräver det mer tid vid städning och att man är mer noggrann, men med bra städrutiner finns inga större risker i Vingåkers badhus än någon annanstans, säger Stefan Jansson.
Utredningen visar skador och slitningar både invändigt och utvändigt. Men i planen för att öka livslängden på Vingåkers badhus med tio år är det framförallt insidan som prioriteras. Omkring sex miljoner förutspås gå till byte av ytskikt, som kakel och klinker.
– Det har nått sin yttre gräns och behöver bytas. Man behöver vidta åtgärder.
Det står i utredningen att det finns läckage från flera av bassängerna. Det finns bland annat ett oidentifierat läckage vid barnpoolen och även bubbelpoolen har läckor. Stefan Jansson är lugn, trots att man sett att skador har förvärrats sedan den senaste inventeringen.
– Att badhusen som byggdes vid de här tidsperioderna har någon form av utfällning och läckage är inget ovanligt, säger han.
Hur illa ska det vara för att man ska stänga?
– Ja, det är ju stora läckage som krävs då. Eller att man får ett stort utbrott av en bakterie och inte kan garantera en god miljö utifrån hälsoperspektiv. Men nu kan man med gott samvete bada i Vingåkers badhus, svarar Stefan Jansson.
För att hålla badhuset i Vingåker vid liv i tio år förväntas man få lägga dryga elva miljoner kronor. En miljon per nytt livsår. I underlaget till kommunstyrelsens sammanträde tillskrivs också en förväntad utökning av drifts- och underhållsbudget på fyra miljoner fördelat på de tio åren.
– Det är en kortsiktig lösning. Man behöver fortfarande jobba mer långsiktigt. Både badhusfrågan och frågan om sportcenter kommer fortsätta att vara en aktuell fråga, understryker Stefan Jansson.