Bilderna visar snusk och förfall i badhuset

Vingåkers badhus var utdömt enligt politikerna. Nu hörs andra bud och förslaget är att lägga omkring elva miljoner på akuta renoveringar för att förlänga livslängden med dryga tio år. Se bilderna från utredningen som ligger till grund för beslutet.

Det finns en rad brister i Vingåkers badhus som behöver åtgärdas akut, enligt den utredning som presenterats för det politiska styret.

Det finns en rad brister i Vingåkers badhus som behöver åtgärdas akut, enligt den utredning som presenterats för det politiska styret.

Foto:

Vingåker2023-10-24 11:58

I handlingarna till kommunstyrelsens sammanträde under måndagen fanns bilder från den oberoende utredning som gjorts gällande skicket på Vingåkers badhus. Efter en utredning 2017 dömde politiken ut badhuset och planerade för ett helt nytt sportcentrum. Nu, sex år senare, anses att renovering av badhuset kan förlänga livslängden med uppemot tio år. Denna nya fakta lutar sig nuvarande styre mot då de häver beslutet om att bygga nytt sportcentrum för 340 miljoner.

undefined
Vingåkers badhus var utdömt men ska nu få nytt liv, om allt går som den styrande minoriteten vill.

Vingåkers bad byggdes 1984–85. Badet består av en större kombinationsbassäng, två barnbassänger, bubbelpool och en undervisningsbassäng. 

Vingåkers kommunfastigheter äger och förvaltar badhuset. De har haft uppdraget att se över badhusets renoveringsmöjligheter. De har beställt utredningen samt lagt förslagen som den styrande minoriteten nu fattat sitt nya beslut angående sportcentrum utifrån.

– 2017 gjordes en inventering, då prioriterade man renovering av duschar och omklädningsrum. Nu gjordes en likadan inventering. Om man ser rapporten kan man tro att det ser illa ut överallt, men så är det inte. Det handlar om enstaka och enskilda områden, konstaterar Stefan Jansson, vd för Vingåkers kommunfastigheter.

undefined
Kommentarer från utredningen: "Dosering av svavelsyra och natriumhypoklorit är placerade direkt efter varandra. Vid liknande installationer har allvarliga olyckor skett med följd av att ett flertal badgäster fått föras till sjukhus". Detta är åtgärdat.

Utredningen rekommenderade en omedelbar åtgärd för var badhusets riskfyllda kemikaliehantering. Risken för personskador beskrevs som överhängande.

– Kemikalierna kunde mötas och därigenom bilda klorgas, vilket inte är så bra. Men det är åtgärdat, säger Stefan Jansson.

Även magsjuka och infekterade sår är två saker som, i utredningen, omnämns tillsammans med bilder på de svårstädade golvutrymmena via stora bassängen.

– Är golvet slitet kräver det mer tid vid städning och att man är mer noggrann, men med bra städrutiner finns inga större risker i Vingåkers badhus än någon annanstans, säger Stefan Jansson.

undefined
Kommentar från utredningen: "Då de djupa fogarna är mycket svåra att städa samt att där blir stillastående vatten ökar risken för bakterietillväxt kraftigt. Risken är också överhängande att bakterierna sprids ner i badvattnet som till övriga ytor. Pseudomonas aeruginosa är en vanlig jordbakterie som trivs väl i dessa förhållanden. Vid ett utbrott av Pseudomonas aeruginosa riskerar badgästerna infektioner vid uppblött hud och sår samt magsjuka. Flertalet mjukfogar har också nått sin tekniska livslängd. De är hårda samt har på ett flertal ställen släppt".
undefined
Stag och bultförband kring vattenrutschen är korroderade. Vi kan idag inte se att det påverkat hållfastheten. Men om det inte åtgärdas inom kort så kommer det att påverka konstruktionen. Åtgärd rekommenderas omgående, enligt utredningen. "Ingen större insats, mer löpande underhåll. Gör man inte det kan det få konsekvenser".

Utredningen visar skador och slitningar både invändigt och utvändigt. Men i planen för att öka livslängden på Vingåkers badhus med tio år är det framförallt insidan som prioriteras. Omkring sex miljoner förutspås gå till byte av ytskikt, som kakel och klinker.

– Det har nått sin yttre gräns och behöver bytas. Man behöver vidta åtgärder.

undefined
"Under/vid barnbassängerna är ett pågående läckage. Då bjälklaget är inklätt med kvarsittande form i form av TRP har vi inte haft möjlighet att säkerställa var ifrån läckaget kommer. Troligt är dock att det antingen kommer ifrån ovanliggande barnbassäng eller intilliggande bassäng". Citat från utredningen.

Det står i utredningen att det finns läckage från flera av bassängerna. Det finns bland annat ett oidentifierat läckage vid barnpoolen och även bubbelpoolen har läckor. Stefan Jansson är lugn, trots att man sett att skador har förvärrats sedan den senaste inventeringen.

– Att badhusen som byggdes vid de här tidsperioderna har någon form av utfällning och läckage är inget ovanligt, säger han. 

Hur illa ska det vara för att man ska stänga?

– Ja, det är ju stora läckage som krävs då. Eller att man får ett stort utbrott av en bakterie och inte kan garantera en god miljö utifrån hälsoperspektiv. Men nu kan man med gott samvete bada i Vingåkers badhus, svarar Stefan Jansson.

undefined
Åtgärd rekommenderas inom 2–3 år för att inte förvärra skadan i bjälklaget, enligt utredningen.
undefined
Kommentar från utredningen: "På grund av läckage så har balken, bärande bjälklag under barnbassängerna, korroderat och missfärgats. Vi kan i dagsläget inte se att hållfastheten äventyras. Dock så bör det snarast åtgärdas då läckaget troligen kommer ifrån badvatten. Badvattnet innehåller korrosionskatalysatorer i form av klorider. Kloridinnehållet är inte stort men då flödet är konstant så får vi en anrikning av klorider på balken. När halterna når kritisk nivå så kommer korrosionsförloppet att öka kraftigt".

För att hålla badhuset i Vingåker vid liv i tio år förväntas man få lägga dryga elva miljoner kronor. En miljon per nytt livsår. I underlaget till kommunstyrelsens sammanträde tillskrivs också en förväntad utökning av drifts- och underhållsbudget på fyra miljoner fördelat på de tio åren.

– Det är en kortsiktig lösning. Man behöver fortfarande jobba mer långsiktigt. Både badhusfrågan och frågan om sportcenter kommer fortsätta att vara en aktuell fråga, understryker Stefan Jansson.

undefined
Kommentar från utredningen: "Undersidan av takfoten påvisar fuktskador samt färgsläpp. Antingen är orsak otät konstruktion där vägglivet möter takkonstruktionen. Men det kan också härstamma ifrån den tidigare felaktiga ventilationen".
undefined
Kommentar från utredningen: "Åtgärd rekommenderas dels för att stänga ute väder och skadedjur. Men också för att minimera risken för konstruktionen i framtiden".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!