Utmaning väntar

På lördag väntar en tuff utmaning för Jim Lautakoski och Fredrik "Frippe" Johansson, Tough Viking. Ett åtta kilometer långt lopp låter kanske inte så farligt, men det kan bli något av det värsta och tuffaste som någon av dem har upplevt.

7 maj 2018 15:40

Tough Viking är enligt arrangörerna det mest utmanande hinderbaneloppet i Norden. Hindren är konstruerade i samarbete med det svenska elitförbandet Kustjägarna och även om banan "bara" är åtta kilometer lång så ska man betänka att under den tiden ska det passeras hinder som består av eld, lervälling, höga höjder, elektriska trådar med 10 000 volt, taggtråd, simning i iskallt vatten, lodräta väggar och hinder av alla former ska passeras. Totalt är det omkring 30 hinder som ska forceras under de åtta kilometerna.

– Jag har inte sett banan och hinderna, utan jag tar det när jag kommer dit, säger Jim Lautakoski.

Så det är knappast någon "walk in the park" som deltagarna ger sig i kast med. För 57-årige Jim Lautakoski blir det första gången och han är medveten om att han betecknas som lite galen, speciellt efter sin tidigare utmaning att klättra upp för Mount Everest för några år sedan.

– Om jag ska träna måste jag ha ett mål, helst ett omöjligt sådant och då hörde jag talas om det här och hörde att Fredrik "Frippe" Johansson hade kört två gånger tidigare och nu är det dags på lördag. Det är lite läskigt och det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot att klara det – om jag klarar det, skrattar Jim Lautakoski.

Fredrik "Frippe" Johansson har genomfört tävlingen hela fyra gånger, han säger så här:

– Det är det här man har tränat för hela vintern och nu ser jag fram emot lördag.

Vilket är värst, triathlon eller Tough Viking?

– Det är två olika grejer. På triathlon måste man vara uthållig, på Tough Viking måste man vara stark för att klara många hinder och uthållig också givetvis. Men man hjälper varandra, det är en del av själva atmosfären i tävlingen, säger Fredrik Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa