– Jag sprang ett maraton för några år sedan och efter det var jag inte speciellt trött. Då började jag fundera på hur mycket jag skulle kunna pressa mig själv?
– Hur långt kan jag springa? Var har jag min gräns någonstans? Efter det har det bara rullat på, fortsätter hon.
Har du hittat din gräns?
– När jag sprang 24-timmars kände jag att jag nådde smärtgränsen, i alla fall att springa under en sådan lång tid. Men jag känner att jag har mer att ge när det gäller ultralöpning.
De så kallade tidsloppen går oftast på en friidrottsbana och det kan vara både inomhus och utomhus. Senaste loppet i den varianten av ultralopp som Borg sprang var sextimmars i Skövde. Den största utmaningen när det genomförandet av ett sådant lopp är den mentala biten i och med att man springer samma korta sträcka väldigt många gånger. Men Vingåkerslöparen har sina knep för att klara det.
– Det gäller att dela upp loppet i etapper. Du kan inte se hela loppet i ett svep framför dig då blir det tufft. När det är sextimmars brukar jag dela upp det i två etappar. När jag har sprungit tre timmar då ser jag resten som en nedräkning. Det gäller att hitta på olika grejer under tiden. Man kan till exempel ha som mål att varva fem personer och när man gjort det sätter man upp ett nytt mål.
Det blir allt populärare att springa långt, upplever Viktoria Borg. Det märker hon inte minst när hon är ute och tävlar.
– Folk vill testa sina gränser och se hur mycket de orkar. Jag tror att många vill utmana sig själva både mentalt och fysiskt.
Är man utåtriktad och gillar att prata med folk är långlöpning den perfekta sporten..
– Det är en socialt att springa ultra. Det är betydligt med socialt än att springa ett maraton. När du springer på en 400-metersbana peppar man varandra hela tiden och snackar från och till med folk.
När det gäller träningen finns det inga genvägar. Speciellt inte när det gäller själva grundträningen. Då blir det en hel del inomhuspass för Borgs del.
– Jag nöter mycket på löpbandet, det är inte så kul men det tränar pannbenet. Jag kör även en hel del på motionscykeln och jag tränar även styrka.
För att få lite extra krydda i löpningen deltar Viktoria gärna i flera lopp under en helg. Nyligen var hon med i Kungsholmen runt (halvmara) och dagen därpå stod Lidingö ultra (tre mil) på programmet.
– Jag tog båda loppen som träningspass för att få upp tempot och få lite sparring.
Det stora målet den här säsongen är SM i Norrköping i juli. Då är sträckan tio mil.
– Jag har full fokus på det loppet. Alla tävlingar fram till dess ser jag som träningspass för att hålla ett bra tempo och testa lite olika varianter när det gäller intag av mat och vätska under loppet.
Ett av "träningspassen" fram till svenska mästerskapen blir Stockholm maraton i början av juni
Det blir det fjärde framträdandet i SM och den här gången vill gärna Viktoria Borg kunna hänga en medalj runt halsen.
– Första gången fick jag bryta och vid det två andra tillfällena har jag kommit fyra. Det skulle vara jättekul att kliva upp på pallen.
TV
Hör mer av Viktoria Borg på sormlandstv.se