Trollåsen lockade semesterfirare till svettigt folkrace på fredagskvällen

KMK och SMK Vingåker samordnade folkrace för andra året i rad och lockade förutom publiken, även 57 startande förare till Trollåsens motorbana.

28 juli 2017 22:00

Solen gassar mot de dammiga fönsterrutorna och fem bilars gemensamma motorljud dånar. Det är fredagseftermiddag och folkrace-entusiaster från Sörmland och närliggande områden har samlats på motor-banan någon kilometer utanför

Vingåker för att göra det dem är bäst på – köra.

Det är dags för den första starten och gruset stänker upp mot staketen när det första heatet äntligen startar.

Klasserna som körs är junior, senior/herr och dam/veteran. Tävlingen är enskild och fristående – endast till för glädjens och folkracets skull.

– Det är roligt med kortare och mer intensiva tävlingar. Dessutom märkte vi redan förra året att folk gärna tillbringar sitt fredagsmys på en motorbana, så vi tänkte att vi kör i år igen.

Den här tävlingen är mer till för oss själva och för publiken. Det är dessutom tolfte året i rad som SMK Vingåker och KMK samordnar folkrace så här, berättar tävlingsledaren Crister Nystrand.

Hemmaklubbarna har så många startande att det är menlöst att räkna upp dem alla, men extra spektakulärt för kvällen är att Hampus Carlsson, son till co-driver och kartläsaren Christer Carlsson, kör sitt första race i juniorklassen och att Isabell Söderlund tävlar i herrklassen, senior, för första gången på hemmaplan.

– Målet med dagen är framförallt att vinna mot min pappa och sambo, men det är tufft. Jag har ju kört mycket i damklassen och bara testat seniorklassen i Norrköping, men det är ju senior jag vill köra i. Det ska vara en utmaning och jag blir inte nöjd om jag vinner utan att ha kört bra, säger SMK Vingåkers Isabell Söderlund.

Hon tog, trots en akut reparation i startfältet, första placering i sitt första heat på det som hon själv beskriver som en hal bana. I sitt första heat placerade sig Hampus Carlsson som tvåa. Både lyckades även ta sig till final i sina respektive klasser, och Isabell Söderlund fick möta både sambo och pappa i seniorfinalen. De båda slutade på en femteplacering i finalen.

Först i seniorklassen kom Isabell Söderlunds sambo Dennis Christensen och hennes pappa, Göran Söderlund knep en tredjeplacering. I juniorklassen vann Kalle Gustavsson från Haninge MK och i dam/vetenklassen kom Mats Lindgren från SMK Nyköping etta.

Nästa folkracetävling på Trollåsen är den 9 september då det är dags för Höstracet. Där kommer delade klasser att köras, både framhjulsdriver och bakhjulsdrivet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hilda Djupenström