Hon kuskar på i hög fart

Anni Magnusson från Österåker har få att dela intresse med lokalt. Hon är en travkusk i en uppåtgående spiral och sist vann hon travet Påsksmällen i Sundbyholm.

Foto: Hilda Djupenstrom

Trav2019-05-04 06:33

Hästarna har alltid funnit på ett sätt eller annat i 18-åriga Anni Magnussons liv, men i olika former. Efter att ha ridit på ridskola, testat dressyr, hoppning och haft egna hästar på gården så hittade hon rätt 2015, när hon för första gången testade att köra trav.

– Jag gillade att det var mer av en direkt tävling, man kör i en klunga och mot varandra. På något sätt blir det mindre prestationsångest jämfört med om man är ensam i ett ridhus, berättar Anni Magnusson.

På gården i Österåker bor hon tillsammans med sin pappa, mamma, hund och fem hästar. Längs med de små grusvägarna tränar hon flera gånger i veckan i någon av de olika vagnar som hon och hennes pappa Göran Magnusson införskaffat. Anni kommer fram till att speedcarten är favoriten, för att den är smidigast att dra ut och träna med. Även om det krävs en hel del utrustning för att kunna ägna sig åt trav, är det en betydligt billigare sport än annan ridsport.

– Dels så finns det lite prispengar i potten redan från låg ålder vilket självklart bidrar. Sedan köper man inte dyra, färdigtränade hästar utan för amatörer gäller det att själv utbilda och till och med föda upp sina hästar, säger Göran Magnusson.

Det svenska travsportförbundet ställer höga säkerhetskrav och besiktar både hästar och utrustning vid privata stall, men utrustningsprestigen som kan finnas i exempelvis dressyrkretsar är inget som Anni känner av inom travet.

– Man använder sakerna till dess att de går sönder och det är ingen som imponeras av märkeskläder. Är det helt, funkar det. Det är en bra gemenskap där folk gärna hjälper varandra, säger hon.

Parallellt med satsningen som förra året innebär ungefär 30 ponnytravlopp och några storhästlopp så studerar hon fordons- och transportlinjen vid KTC. Ett utbildningsval som går hand i hand med hennes framtidsplaner.

– Jag vill satsa på travet som karriär och då är det en stor fördel att ha utbildning i transport. Att kunna köra exempelvis lastbil är nödvändigt vid de flesta travstall.

Även om åldergränsen för ponnytrav dras vid 25 års ålder har Anni successivt börjat köra lopp med storhästar.

– Det kommer naturligt och så småningom kommer jag att gå över till det helt. Men det beror mer på hästen än på kusken. Har man en bra häst kan man hamna i samma lopp som storstjärnorna inom travet, oavsett tidigare erfarenhet. Det är lite speciellt att köra emot dem, de är tuffa men kör säkrare än nybörjare.

På måndag väntar nästa utmaning när Anni åker till Manntorp med hästen Ängla för årets första storhästlopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!