Tillsammans kan de bli en av de största klubbarna

Det har varit på tapeten förr, men alltid runnit ut i sanden. Nu kan det bli annorlunda. Arbetet för att få Katrineholms två gymnastikföreningar att förenas i höst är i gång.

15 maj 2019 22:20

Det var i samband med att GK Katrineholmsgymnasterna antog föreningsutmaningen och började syna stadgar, vision och verksamhet som ordföranden Lotta Nilsson kom på tanken.

– Tidigare har man haft en dialog om sammanslagning föreningarna emellan, sedan har det tagit stopp. Men jag tänkte, ett försök till bara, berättar hon.

De två föreningarna är inte främmande för varandra. De delar kansli, träningshall och har bland annat ett samarbete inom motionsverksamheten.

– Vi är väldigt lika och bedriver verksamhet på samma sätt. Som en klubb skulle vi kunna optimera träningstider i hallen i stället för att ha fasta, traditionella dagar som vi har nu. Vi är väldigt många och jobbar helt ideellt, med en gemensam ekonomi skulle vi kunna anställa en kanslist vilket hade underlättat för alla. Och klubbfärgen var enkel att lösa, vi är blåa och de är blåa, skrattar Nilsson.

Karin Lindström, ordförande i Katrineholms GF, ser fler fördelar med att bli en förening.

– Man har alltid tänkt att tillsammans är vi starkare. Det är bättre för gymnasterna om vi slipper skitsnack och jämförelser klubbarna emellan. Vi båda kämpar med att hitta ledare när arbetslivet kräver allt mer och är vi under samma tak med gemensamma ledare blir det lättare, säger hon.

I nuläget jobbar en grupp med två representanter från vardera förening med att ta fram ett förslag för sammanslagning.

– AGF Örebro och Örebro GF slogs nyligen ihop till en förening. De har fått tillgång till deras dokument från arbetet vilket varit till stor hjälp, säger Lotta Nilsson.

Ser ni några hinder med att bli en förening?

– Jag ser bara möjligheter. Jag tror att föreningstraditionerna varit hindret tidigare, men de är inte lika starka i dag utan fokuset ligger på gymnastiken. Jag tror att detta skulle gynna alla gymnaster i Katrineholm, det är för dem vi gör det här, säger Lotta Nilsson och Karin Lindström håller med.

– Vi blir fler gymnaster som kan lära av varandra, så det kan bli ett lyft för gymnastiken här i staden. Sedan blir det så klart utmanande att samordna och organisera alla ledare emellan när vi blir fler, men vi är i gång, pratar och träffas vidare och ser vad vi kan hitta för styrkor hos varandra, säger hon.

Arbetsgruppen ska ta fram förslaget om hur gymnastikföreningen skulle kunna se ut till klubbarnas årsmöte i oktober. Där får medlemmarna rösta och det är deras ställningstagande som avgör.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hilda Djupenström