Thomas Dennerby kan lämna Nigerias landslag

Nigerias svenske förbundskapten Thomas Dennerby är i Sverige på grund av en konflikt med Nigerias fotbollsförbund.

Och det finns en risk att han lämnar rollen som förbundskapten helt och hållet.

Ja, det kan man säga att det gör, säger han till TT.

16 september 2019 22:55

Just nu förbereder sig delar av Nigerias damlandslag för den kommande OS-kvalmatchen mot Elfenbenskusten. Men man gör det utan Thomas Dennerby.

Den svenske förbundskaptenen befinner sig i stället hemma i Sverige.

Enligt nigerianska tidningen Vanguard bottnar det i problematiska arbetsförhållanden där tjänstemän från det inhemska fotbollförbundet, NFF, har lagt sig i Dennerbys arbete.

Förbundskaptenens egen beskrivning är att det rör sig om "tekniska detaljer om hur man ska sköta ett landslag". Vad just tekniska detaljer innebär i det här fallet väljer han att inte gå in på.

Kan lämna helt

Just nu pratar min advokat med förbundet. Sen får vi se vad som händer, säger Dennerby, som själv har valt att hålla sig utanför dialogen med förbundet.

TT: Vad krävs för att du ska komma tillbaka till Nigeria?

Det är omöjligt att svara på faktiskt. Vi får se vad som händer de närmaste dagarna, säger han.

TT: Finns det någon risk att du lämnar helt och hållet?

Ja, det kan man säga att det gör, säger han.

Kontrakt över OS

Thomas Dennerby och hans svenska ledarstab, med bland andra assisterande förbundskaptenen Jörgen Petersson, har kontrakt över OS 2020. Under fotbolls-VM i somras sade han följande om en fortsättning under hösten:

Jag ska träffa styrelsen och vi ska sätta oss ner och diskutera. De första indikationerna är att de absolut väldigt gärna vill att jag ska fortsätta. För mig är det ett underbart lag att jobba med, det är fantastiska spelare. Men det finns en del kända brister på det mer administrativa planet.

Damlandslaget har tidigare varit i konflikt med förbundet. Bland annat under fotbolls-VM, där Nigeria åkte ut i åttondelsfinalen mot Tyskland. Då vägrade flera spelare att lämna spelarhotellet på grund av uteblivna bonusar från förbundet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anton Johansson/TT