Tävling och gemyt med veteraner vid Stalls backe

Medelåldern var hög och många kroppsdelar var utbytta. Men inställningen var det inget fel på när KOK arrangerade veteranorientering för 175 löpglada kartläsare på torsdagen.

24 mars 2017 11:30

‒Det är så många anmälda att kartorna höll på att ta slut, men jag tror det ordnade sig till slut, säger Harry Axelsson från Katrineholms Orienteringsklubb.

Den här dagen är det deras tur att arrangera serietävlingen i skogen vid Stalls backe. Två dagar i veckan under större delen av året samlas orienteringslöpare mellan 60 och 90 år, ibland ännu äldre, för att tävla på olika orter i Sörmland med omnejd.

Dagens fem banor är mellan 2,1 och 4,3 kilometer långa. Efter målgång blir det fika och gemytliga samtal mellan deltagarna. Det sociala är en viktig faktor.

‒Placeringarna är inte viktiga. Många är mest ute för att träffa folk. Men så fort de fått en karta i näven och starten gått, så är det tävling, säger Harry Axelsson.

Målgången är placerad en bit upp i skogen bakom idrottsplatsen.

Olle Arman och Bosse Karlsson, båda från Nyköping, kommer dit samtidigt men har väldigt olika syn på hur tävlingen gått.

‒Det gick bra, jag kom ikapp Bosse, säger Olle Arman.

‒Jag snurrade bort mig på kontroll fem. Det var snårigt med många smågranar. Kontrollen låg ute i ett kärr och man såg den först när man var tio meter ifrån, säger Bosse Karlsson besviket.

Lennart Lundh från Ärla tar sig i sakta mak mot målgången. Men han är ursäktad. Han är en av alla deltagare som har minst en kroppsdel utbytt, men ändå tar sig runt i skogen. För 25 år sedan opererade han höften för första gången och senast den blev omopererad var i höstas.

‒Det var jobbigt på slutet, säger han.

Eftersom Katrineholmslöparna i dag är arrangörer, syns inte många lokala förmågor ute i skogen. Men förre kommunchefen Göran Lagerstedt, numera boende i Stjärnhov, dyker upp och är lyrisk över tävlingen.

‒Det är jättekul! Jag jobbar mycket men det här är fantastisk avkoppling. All heder åt arrangörerna!

Veterantävlingen genomfördes på förmiddagen, men kontrollerna lämnades kvar i skogen så att motionärer kunde testa banorna under kvällen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa