Sverigeloppet intog Båsenberga

Det sju dagars långa cykelloppet där 191 mil avverkas drog under tisdagskvällen in i Vingåker. OS-legendaren, "Guld-Bernt" Johansson, cyklade med deltagarna in i Båsenberga.

12 januari 2018 10:00

Det var loppets femte etapp som startade i Sandviken och som avslutades vid golfbanan i Båsenberga. Det ledande laget, Finska kompaniet, firade den avklarade etappen med alkoholfri öl och rostmackor i skuggan av funktionärernas skåpbil.

– En av de svåraste sakerna med ett sådant här lopp är att få i sig tillräckligt med energi och vätska. Man sitter på cykeln så många timmar och kroppen vill inte riktigt behålla något då. Det är svårt att få i sig tusentals kalorier på bara några timmar. Och även vi höjer stämningen med lite öl, så kör vi alkoholfritt för att behålla maximal mängd vätska, berättar Finska kompaniets ordförande Johan Fagerudd.

Förutom näringen och vätskan förutsätter loppet att man tränat ordentligt och fått många mil i benen, konstaterar han.

– Vi startade upp laget för tre år sedan med målet att få en egen sub-grupp under Vätternrundan. Nu har vi det och där får alla allmänt trevliga som vill cykla tillsammans med finnar vara med. Men till Sverigeloppet har vi hårdsatsat och cyklat massor tillsammans och i nuläget leder vi med nästan sju timmar och har två etapper kvar, säger Fagerudd.

Att ett finskt lag skulle vinna Sverigeloppet ser initiativtagaren "Guld-Bernt" Johansson positivt på.

– Det är ju bara kul och kanske blir en motivation för att fler svenska lag ska anmäla sig, skrattar tävlingsledaren, som cyklade ungefär hälften av etappen tillsammans med deltagarna under dagen.

– Jag älskar att cykla så det är inget konstigt, men sen vill jag också se hur banan och loppet upplevs ur cyklisternas perspektiv, säger han.

Han berättar att många av cyklisterna cyklat enstaka långlopp förut, men att det är svårt att träna specifikt för tävlingar av den här sorten.

– Men det räcker med att ha kört 15 mil någon gång. Det handlar mycket om att ha bra samspel med laget, mental träning, att veta vilken nivå man ska ligga på och sen är det viktigt med bra återhämtning, säger "Guld-Bernt" Johansson.

Etappen som avslutades i Vingåker blev loppets hittills varmaste. Torbjörn Pettersson, ansvarig för boende under loppet, är nöjd med placeringen även om det inte var ursprungsplanen att köra in i Båsenberga.

– Vi tänkte att banan skulle gå via Katrineholm, men allt var fullbokat på grund av Challengegolfen. Men detta är toppen. Fokus är på att alla ska ha det bra och ha roligt, säger han och ser sig runt axeln för att blicka ut över Båsenbergas idyll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hilda Djupenström

Ämnen du kan följa