Här samlas de och kör bootcamp: "Nu jäklar har vi fått fart"

Personliga tränaren, Linda Markewall, har under många år intresserat sig för träningsformen bootcamp. Nu håller hon i gratis träningspass för att visa att alla kan ta sig an den tuffa träningsformen. "Det går att anpassa för alla", säger Linda Markewall.

Linda Markewall har hittills anordnat två bootcamp-pass vid Sköldinge IP nu i sommar. Under tisdagens träning var det en bra anslutning av starka kvinnor som kämpade på väl.

Linda Markewall har hittills anordnat två bootcamp-pass vid Sköldinge IP nu i sommar. Under tisdagens träning var det en bra anslutning av starka kvinnor som kämpade på väl.

Foto: Erica Johansson

Styrketräning2024-06-23 11:31

För tio år sedan utbildade Linda Markewall sig till personlig tränare i Australien och fick upp ögonen för träningsformen bootcamp. Det är en form av militär styrketräning som utförs i grupp, där man cirkulerar runt mellan olika övningar.

I dag driver Linda sin egen PT-verksamhet i Katrineholm och har nu anordnat två gratis träningspass med inriktning på bootcamp och yoga. 

– Jag vill med det här främja Katrineholmsbornas hälsa. I grunden är det en tuff träningsform och jag vill visa att det går att anpassa träningen för alla. Har man ont i rygg eller liknande kan man hitta en väg runt för att anpassa för sig själv och sin förmåga, säger Linda Markewall. 

Linda vill att hennes träning ska inkludera alla, men det är främst kvinnor i åldrarna 30-70 som har dykt upp. 

undefined
I år firar Linda Markewall tio år som personlig tränare. Om det blir fler tillfällen av gratisträning i sommar vet hon inte än. "Jag tar alltid dag för dag. Eftersom jag har barn och familj så är det inte alltid så lätt att planera. Men det här är så roligt, så jag hoppas det", säger hon.
undefined
Bootcamp-passet började med en uppvärmning som både var individuell men även innehöll samarbete.

Tisdagens träning på Sköldinge IP startade med en uppvärmning, följt av tolv olika cirkelövningar där man var i ca 60 sekunder på varje station. Bootcamp-passet varade i 45 minuter, som sedan avrundades med yoga och stretchövningar. 

Några som var med under tisdagens pass var kompisgänget Carina Löfving Lundin, Anna Knutsson, Katarina Johansson och Pia Lennman. De har alla medverkat tidigare år under Lindas gratisträningar.

– Vi är här för att försöka hålla igång det vi har påbörjat. Vi har insett att vi är ett gäng tanter och tiden jobbar emot oss lite. Så nu jäklar har vi fått fart under det senaste året. Vi tränar styrketräning två till tre gånger i veckan och att göra det ute är jättehärligt, säger Carina Löfving Lundin. 

undefined
Kompisarna Pia Lennman, Katarina Johansson, Carina Löfving Lundin och Anna Knutsson var några av de som anslöt till styrkepasset under tisdagen. Det var första gången i år som de deltog, förutom Kristina som var med veckan innan.
undefined
Kristina Johansson valde att fira en del av sin födelsedag med bootcamp-träning tillsammans med några av sina vänner. Här vid boxningsstationen peppar hon kompisen Carina Löfving Lundin.

Hur kommer det sig att du anordnar träning i Sköldinge?

– Den främsta anledningen är för att jag själv är bosatt i området och sen är det väldigt enkelt att dra ihop det här. Idrottsföreningen är även väldigt supportande kring de som vill göra något för bygden. Jag har under tidigare år gjort liknande pass vid Djulö när jag bodde i Katrineholm och då var vi som mest 60 personer som tränade, säger Linda Markewall. 

Hur planerar du för träningspassen när du inte vet hur många som dyker upp?

– Jag har ett begränsat antal redskap med mig till träningen, men blir det fler får man improvisera. Det finns massor att göra med kroppen, sen har vi turen att det finns ett utegym vid idrottsplatsen i Sköldinge. Så det kan man alltid använda sig av, säger Linda Markewall. 

undefined
Pia Lennman och Anna Knutsson kämpade på vid de tunga repen som hade sitt fäste tillfället i ett fotbollsmål. De anser att Linda gör en stor insats för folkhälsan i hela området med hjälp av dessa träningar.
undefined
Carina Löfving Lundin kämpade på vid stationen där man skulle välta ett däck fram och tillbaka under 60 sekunder.
undefined
Linda Markewall har hittills anordnat två bootcamp-pass vid Sköldinge IP nu i sommar. Under tisdagens träning var det en bra anslutning av starka kvinnor som kämpade på väl.
undefined
En styrkeövning under passet var att man skulle dra ett däck fram och tillbaka över gräset. Här ser vi Carina Löfving Lundin kämpa med att få däcket över på sin sida.
undefined
Efter 45 minuter intensiv träning var inte träningen slut. Efter att alla hjälpts åt med att plocka ihop redskapen var det dags för ytterligare några övningar på marken.
undefined
För att varva ner efter bootcamp-passet visade Linda Markewall några yoga- och stretchövningar. Pia Lennman och Anna Knutsson gillar att komma ner i varv innan man kommer hem igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!