Strålande sol på Kurortsloppet

Prognoserna inför helgen visade att det skulle regna över Bie och söndagens Kurortsloppet, det 47:e i ordningen. Men det blev raka motsatsen när solen sken starkt över de hundratals människorna som tog sig till Kurortsvallen.

8 september 2019 16:24

För tävlingsledare Josefin Malmkvist och alla andra som jobbade kring Kurortsloppet gick söndagen som på räls.

– Det har gått jättebra, det har flutit på riktigt fint i år. Mycket föranmälda löpare, inte så många efteranmälningar vilket underlättar för oss i sekretariatet, säger hon.

174 anmälda löpare, allt från små knattar till äldre rutinerade löpare. Men Josefin räknar med att ungefär ett tiotal föll bort.

– Vi trodde att det skulle komma fler eftersom vi hade väldigt många föranmälda, så vi tänkte att vi kanske kunde spräcka 200-gränsen. Men det gjorde vi inte, kanske nästa år.

Josefin Malmkvist har varit tävlingsledare för Kurortsloppet i fem år. I år har det lagts mycket jobb kring att förbereda spåret, dels att markera vart man ska springa men även att röja bort sly och dylikt. Men när många som jobbar med loppet varit med i flera år blir allt mycket enklare.

– Mycket kommer ju gratis när man har varit med i många år, då flyter det på bra när man har samma personer på plats.

Men det har inte alltid varit helt enkelt, framför allt inte när det kommer till att genomföra korrekt tidtagning på löparna.

– Förr hade vi manuell tidtagning, då satt vi med klockor och skrev upp vilka som kom i mål, klockade tider. Nu kör vi ett datorprogram, vi har en iPad med oss och bara bockar av. Första året jag var tävlingsledare brakade allt ihop när vi körde knatteklassen, vi hann inte knappa in folk. Men sen lärde man sig, så nu flyter det också på jättesmidigt.

De som deltog i tävlingen fick, utöver korrekt tidmätning, även en härlig dag. Men kanske lite väl varmt för att springa en mil, som är den längsta sträckan.

– När det bara är en mil är det inte så farligt att det är varmt, men det var lite varmt kanske. Det är värre om det är längre, säger Erik Johansson från KSK friidrott, vinnaren av herrklasens 10km lopp.

Han har sprungit Kurortsloppet sedan barnsben och vunnit den när han var yngre. Men som vuxen har han väntat på vinsten och nu kom den då han sprang milen på 36:21, 39 sekunder före klubbkamraten Christoffer Lundgren Björnqvist.

– Det känns skönt att äntligen vinna, jag har varit på pallen hur många gånger som helst, men har aldrig vunnit. Så det var kul att äntligen få vinna, säger Erik.

Vinnaren av 10 km i damklassen blev Marie Sandberg som sprang i mål på 43:04.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Viktor Runsten