På söndagen genomförde Mikael Kjellander från Ålsäter Barcelonas Ironman, som är världens största sett till antalet deltagare. Mikael åkte ner redan i torsdags för att ladda upp inför tävlingen med sin familj, frun Lina och döttrarna Lova och Alva.

– Det är en framgångsfaktor att ha med familjen, de har alltid varit med och stöttat, både i vardagen men också på tävlingar längs banan. Det är a och o att ha de på sidan och få den energi när man cyklar och springer förbi dem, säger Mikael.

Det här var den andra gången Mikael tävlade i Barcelona, den första genomförde han 2017. Det inleddes med simning i Medelhavet och Mikael höll bra nivå från start, 3,8 kilometer simning på en timme och sex minuter. Därefter växlade han och förberedde sig för 180 kilometer cykling längs kusten, en cykling som sprängde barriärer för Mikael.

Artikelbild

| Känslan när man tar sig i mål och klarar sin drömgräns.

– Cyklingen gick fruktansvärt bra, jag är supernöjd med den. Jag cyklade på 4:30. Det var min nionde Ironman och den cykeltiden var med stor marginal mitt personbästa.

Mikael berättar att han sedan drygt två år tillbaka haft som mål att gå i mål på under nio timmar. Efter sin starka cykling insåg han att det var möjligt att nå sitt mål när han skulle ut och löpa ett maraton, 42,2 kilometer.

– Jag var tvungen att springa maraton på under 3:18, det är snabbare än vad jag någonsin har sprungit förut. Men jag tänkte att jag måste ge det en bra chans.

Mikael gjorde en chansning med att trycka i sig mer energi än vad han brukar. Det kan slå tillbaka mot magen, men chansningen gick hem, vilket gjorde att han kunde trycka på lite då han tog sikte mot halvmaran.

Artikelbild

| Fokuserat precis innan starten.

– Efter halva löpningen hade jag 1:45 till godo för att klara målet. Men det är där någonstans det blir riktigt tufft i en Ironman, man har hållit igång i ganska många timmar och har sprungit drygt två mil och har över två mil kvar att springa. Så det blir många hjärnspöken som man får parera.

Och han höll ut hela vägen och kom i mål efter 8:56, 13:e person i mål i klass män 35-39 år och 68:a totalt av över 3 000 deltagare.

Artikelbild

| Personbästa cyklande till Kjellanders nöje.

– Det var helt fantastiskt. Jag är otroligt glad, otroligt nöjd och lycklig över den här dagen och insatsen.

Hur mår kroppen efter en sådan här tävling?

Artikelbild

| Sista biten av löpningen var tung, men Mikael höll ut hela vägen in i mål.

– Jag var riktigt sliten timmarna efter loppet. Men nu har det gått några fler timmar och jag börjar piggna till, ser fram emot att käka en pizza med familjen, sa Mikael på söndagskvällen.