Sprängde drömgräns på Ironman i Barcelona

Mikael Kjellander hade under en längre tid siktat på att ta sig igenom en Ironmantävling på under nio timmar. På söndagen tävlade han i Barcelona, världens största Ironman, och nådde sin drömgräns. "Otroligt nöjd och lycklig," säger Mikael.

En stolt Mikael tog sig i mål som 68:e person totalt.

En stolt Mikael tog sig i mål som 68:e person totalt.

Foto: Privat

Triathlon2019-10-09 18:00

På söndagen genomförde Mikael Kjellander från Ålsäter Barcelonas Ironman, som är världens största sett till antalet deltagare. Mikael åkte ner redan i torsdags för att ladda upp inför tävlingen med sin familj, frun Lina och döttrarna Lova och Alva.

– Det är en framgångsfaktor att ha med familjen, de har alltid varit med och stöttat, både i vardagen men också på tävlingar längs banan. Det är a och o att ha de på sidan och få den energi när man cyklar och springer förbi dem, säger Mikael.

Det här var den andra gången Mikael tävlade i Barcelona, den första genomförde han 2017. Det inleddes med simning i Medelhavet och Mikael höll bra nivå från start, 3,8 kilometer simning på en timme och sex minuter. Därefter växlade han och förberedde sig för 180 kilometer cykling längs kusten, en cykling som sprängde barriärer för Mikael.

– Cyklingen gick fruktansvärt bra, jag är supernöjd med den. Jag cyklade på 4:30. Det var min nionde Ironman och den cykeltiden var med stor marginal mitt personbästa.

Mikael berättar att han sedan drygt två år tillbaka haft som mål att gå i mål på under nio timmar. Efter sin starka cykling insåg han att det var möjligt att nå sitt mål när han skulle ut och löpa ett maraton, 42,2 kilometer.

– Jag var tvungen att springa maraton på under 3:18, det är snabbare än vad jag någonsin har sprungit förut. Men jag tänkte att jag måste ge det en bra chans.

Mikael gjorde en chansning med att trycka i sig mer energi än vad han brukar. Det kan slå tillbaka mot magen, men chansningen gick hem, vilket gjorde att han kunde trycka på lite då han tog sikte mot halvmaran.

– Efter halva löpningen hade jag 1:45 till godo för att klara målet. Men det är där någonstans det blir riktigt tufft i en Ironman, man har hållit igång i ganska många timmar och har sprungit drygt två mil och har över två mil kvar att springa. Så det blir många hjärnspöken som man får parera.

Och han höll ut hela vägen och kom i mål efter 8:56, 13:e person i mål i klass män 35-39 år och 68:a totalt av över 3 000 deltagare.

– Det var helt fantastiskt. Jag är otroligt glad, otroligt nöjd och lycklig över den här dagen och insatsen.

Hur mår kroppen efter en sådan här tävling?

– Jag var riktigt sliten timmarna efter loppet. Men nu har det gått några fler timmar och jag börjar piggna till, ser fram emot att käka en pizza med familjen, sa Mikael på söndagskvällen.

Känslan när man tar sig i mål och klarar sin drömgräns.
Känslan när man tar sig i mål och klarar sin drömgräns.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!