Jonna startar ny klubb i Katrineholm – men först EM

Softball är inte den första sporten man förknippar med Katrineholm. Då är det mer bandy och kanot man tänker på. Men det finns en gemensam nämnare. Förbundskaptenen Jonna Källström kommer från stan.

Jonna Källström är katrineholmaren som sedan 2020 är förbundskapten för både det svenska senior- och juniorlandslaget i softball. Närmast väntar JEM i Prag.

Jonna Källström är katrineholmaren som sedan 2020 är förbundskapten för både det svenska senior- och juniorlandslaget i softball. Närmast väntar JEM i Prag.

Foto: Anders Göransson

Softball2021-07-17 06:02

– Min förhoppning är att man ska koppla ihop Katrineholm och softball i framtiden. Därför har jag startat Katrineholms softball- och baseballklubb, säger 29-åringen.

Hon har precis fått pappren på att klubben är godkänd. Men utan spelare kommer inte verksamheten igång i år.

– Till 2022 hoppas jag på att vi har börjat med träning för ungdomar, säger Jonna.

I sommar är det fokus på landslaget. Jonna är förbundskapten för både seniorer och juniorer, i sporten som bäst placeras någonstans mellan baseball och brännboll, och den här veckan spelas juniorernas Europamästerskap i Prag.

Jonnas föräldrar Anders och Marie är uppväxta i Katrineholm, men bodde under 35 år i Västerås. Själv är dock Jonna född i Colorado i USA, då hennes pappa jobbade där.

– Jag bodde mina första fyra år I USA, innan familjen flyttade hem till Sverige. När jag fyllde 18 var jag tillbaka i USA. Först pluggade jag i Kalifornien, sedan jobbade jag under några år som softballtränare i Florida.

Sedan 2018 bor hon i Sverige igen, och blev samma år assisterande coach för det svenska juniorlandslaget, där hon själv tidigare varit spelare.

– Jag kom i kontakt med sporten genom min bror som tränade baseball. Jag vet inte vad det var som lockade, kanske att det är en amerikansk sport.

2020 blev Jonna förbundskapten för både seniorerna och juniorerna.

– I USA är sporten jättestor. Ja, det är den i Australien, på Nya Zeeland, i Asien och Centralamerika också. Det är väl bara i Europa den inte riktigt fått fäste, säger Jonna om sporten som är tillbaka på OS-programmet i Tokyo efter åtta år.

Knappt tiotalet klubbar är aktiva i Sverige med totalt omkring 150–200 spelare i Sverige, från Skövde i söder till Skellefteå i norr. Men det är tillräckligt många för att det ska finnas seriespel i två divisioner där Leksand vann SM-guldet 2019 och Stockholmsklubben Södra förra året. 

På grund av pandemin har landslagsverksamheten gått på sparlåga. När Sverige för första gången har ett flickjuniorlandslag, med 15 spelare under 19 år, som ska spela EM i Prag har förberedelserna varit minimala. Men förväntningarna är stora och Jonna vill inte bara sätta Katrineholm på softballkartan utan också Sverige.

– Den förberedande turneringen för truppen om 15 spelare och fem ledare, som vi skulle ha spelat blev inställd. Så samlingen vi hade i Örebro i juni är den enda fysiska träffen före mästerskapet, säger Jonna.

Sedan Ryssland och Turkiet dragit sig ur EM på grund av covid-19 återstår tolv lag. 

– Jag hoppas att vi kan nå en topp 4-placering, säger Jonna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!