Fenomenet är inte nytt. I många år har lagsporterna i västra Sörmland tappat talanger som söker sig vidare till idrottsgymnasier. Syskonen Lova och Atle Sund pluggar bandy i Vetlanda och målvakten Lukas Sundström i Nässjö. Axel Grave pluggar på volleygymnasiet i Falköping.
Det finns fler exempel. Men flest spelare har fotbollen tappat. Killarna har oftast valt Åtvidaberg. Som Theodor Skarp, som sedan blev kvar i ÅFF. Två av de senaste exemplen är DFK-spelarna Isabella Grahn och Nathalie Sundqvist, som i dag pluggar i Eskilstuna respektive Örebro. I och med flyttarna har de också skrivit på för klubbar på studieorten.
Utan högre utbildningar i Katrineholm har det samtidigt varit svårt för de lokala föreningarna att värva för att kompensera spelartapp.
Det är en anledning till att Värmbols FC, DFK Värmbol, KSK och KAIK i ett gemensamt brev vädjar till kommunen att utreda frågan om gymnasieskolorna i Katrineholm kan erbjuda en fotbollsinriktning i sin verksamhet.
Klubbarna, som ser en tränarrekrytering som det minsta problemet, inser att frågan måste utredas på djupet men hoppas att kommunen ska agera så snabbt att det är möjligt att starta en utbildning redan till hösten.
I brevet, som undertecknats av Elisabeth Skoog (DFK Värmbol), Sara Benafaki Lund (KAIK), Andreas Cervin (KSK) och Anders Gölevik (Värmbols FC) erbjuder sig också att vara med i utredningsarbetet som en slags remissinstans.
Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström har läst brevet och ser önskemålet som en skolfråga mer än en idrottsfråga och har därför vidarebefordrat det till utbildningsförvaltningen.
Där är det inte första gången som bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg ställs inför frågan.
– Det är bara några år sedan senaste utredningen. Den gången kom frågan från konståkningsklubben Backa KK, KVBS, Värmbols FC och RF Sisu, säger Johan Söderberg.
– Förra året hade vi också ett möte med Sörmlands fotbollförbund, då mer ett första möte och diskussion och ett eventuellt samarbete.
Johan Söderberg menar att den senaste undersökningen som gjordes var grundlig.
– En sak vi då kom fram till är att ett idrottsgymnasium innebär ett begränsat urval av program för eleverna att studera, säger Johan Söderberg.
Han tror inte att något har förändrats i sak när det gäller den frågan, men avvisar inte fotbollsklubbarnas fråga.
– Jag kommer att bjuda in dem till möte för att utbyta tankar och få ännu lite mera information, säger Johan Söderberg.