Svenske chefen om Klæbo-avhoppet: "Tråkigt"

Det norska landslaget i längdskidor tvingas skära ner på antalet åkare. Dessutom ska storstjärnan Johannes Høsflot Klæbo satsa på egen hand.
–Det är klart att det är tråkigt, säger Sveriges landslagschef Anders Byström.

Sveriges landslagschef Anders Byström. Arkivbild.

Sveriges landslagschef Anders Byström. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Skidor2023-04-25 15:01

På grund av nedskärningar kommer Norges landslag i längdskidor nästa säsong bestå av 20 åkare i stället för 24.

Klæbo är inte en av de 20 åkarna.

Den störste stjärnan av alla meddelade i helgen att han valt att hoppa av landslaget för att i stället satsa på egen hand.

– Det är klart att det är tråkigt att behöva skära ner och så klart även att Johannes lämnar, men det har legat lite i luften som jag förstått det. Nu är jag inte insatt i det, så jag törs inte säga hur processen har varit. Men det är så det kan bli, säger Byström till TT.

– Som jag förstod det har han gjort en del eget förra året också, då kanske det var en möjlighet för honom nu.

Inga större konsekvenser

Några större konsekvenser tror däremot Byström inte att det får.

– De har det oerhört bra sportsligt ändå med väldigt många åkare, framför allt i herrlaget, som tränar tillsammans. Jag tror inte det ska behöva betyda så mycket. Johannes kommer vara en extremt stark motståndare för oss ändå, han kommer vara minst lika bra framöver.

Sverige hade en liknande situation förra året när Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn stod utanför landslaget för att satsa mot VM i Planica på egen hand.

– Jag tycker ändå att det som var för oss förra våren har gett vissa utvecklingspoänger också. Allt är inte negativt, konstaterar Byström.

Presenteras 11 maj

Den 11 maj presenterar Sverige sin trupp inför kommande säsong. Huruvida Karlsson, Dahlqvist och Svahn kommer vara en del av den vill landslagschefen inte svara på.

– Det får vi se 11 maj. Ett tråkigt svar, men vi håller på med en process och pratar med dem också.

TT: Har ni fattat något beslut om att skära ner någonstans i nuläget?

– Nej, vi jobbar med det nu, eftersom det är den 11 maj som vi ska presentera är det ingen jättestress. Vi får se vad vi har råd till, men vi vill satsa och vi vill försöka göra allt vi kan utifrån de ramar vi har just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!