Många har som tradition att ta simborgarmärket i sjön

På Fageröns badplats en bit utanför Björkvik, har över 130 badgäster simmat 200 meter för att ta sig an simborgarmärket i sommar. För många har det blivit en viktig sommartradition.

Helena Kindlund Brånstad och dottern Elsa Brånstad har som årlig sommartradition att ta årets simborgarmärke.

Helena Kindlund Brånstad och dottern Elsa Brånstad har som årlig sommartradition att ta årets simborgarmärke.

Foto: Jens Worning

Simning2023-07-25 14:30

Att det är möjligt är tack vare föreningen Glindrans IK som håller i simskola på ön, vilket är anledningen till att de är där. En av de ansvariga är Kicki Karlsson, som syns tydligt i sin gula väst. Hon har gjort detta i tio års tid. 

Hon brinner för folkhälsan och uppmuntrar även vuxna som kommer dit att se över sina simkunskaper och ta simborgarmärket.

– Vi utmanar dem att testa sin egna simförmåga. Det är som cykling, kunskapen finns latent men den kan behöva kollas. Det blir också en livförsäkring, både för dig själv, men också för att man ska kunna rädda sitt barn om det skulle hända någonting, säger Kicki Karlsson.

undefined
Det inte bara barn som har möjlighet att ta simmärken i sjön när simskoleverksamheten är igång. Kicki Karlsson uppmuntrar även vuxna att testa sina simkunskaper och ta simborgarmärket som i år är mintgrönt.

I år tog ungefär 130  personer simborgarmärket under de två simskoleveckorna. Tidigare år har antalet varit nästan 200, något hon tror beror på sämre väder under de två veckorna verksamheten genomförts. Förra veckan blev den sista för sommaren.

– Vi har hela släkter som kommer hit tillsammans, ibland 10-12 personer och ofta sommargäster, som bestämt sig för att komma hit och ta simborgarmärket, säger hon.

Även barnens simskola är populär. Under sommaren har föreningen haft fyra grupper varje dag som simmat och utvecklats på olika nivåer. I allt från vattenvana och lek i vatten till mer avancerade simaktiviteter.

undefined
Fageröns badplats.

– Vi förordar att man går simskolan två veckor. Det händer någonting när man är här två veckor. Vi hade en kille här i sommar, och plötsligt såg både jag och pappan att barnetblev bekväm i vattnet. Det är så kul att se när de växer i simningen, säger hon.

Några som tagit sig till sjön för att ta simborgarmärket var Elsa Brånstad tillsammans med sin mamma Helena Kindlund Brånstad.

– Vi har tagit simborgarmärket sedan barnen var små. Det känns viktigt att man kollar upp sina simkunskaper. Vi har det som tradition. Det är stor skillnad att simma i sjö istället för att göra i badhuset, men det är verkligen inte samma sak, säger Helena Kindlund Brånstad.

– Det var också det bästa sättet att lära sig simma på tycker jag, utomhus, säger Elsa Brånstad.

undefined
Helena Kindlund Brånstad och dottern Elsa Brånstad har som årlig sommartradition att ta årets simborgarmärke.

Simborgarmärket kommer de fortsätta ta så länge de kan.

– Det här tror jag vi kommer göra hela livet, eller i alla fall tills man inte orkar simma längre, berättar Helena Kindlund Brånstad och skrattar.

Även dottern vill fortsätta bygga ut sin samling simborgarmärken.

– Jag tror jag har tagit varje år sedan första gången, jag tror jag har uppemot 15 simborgarmärken hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!