Årets snyggaste ponny finns i Vingåker

Sara Fernström är van med stjärnglans efter många år som agent i Hollywood. Nu sätter hon guldkant på vardagen hon skapat hemma på Lunda Lundaborg utanför Vingåker – där Sveriges snyggaste ponny numera finns.

Sara Fernström tillsammans med senaste tillskottet Timoti vars mamma kan titulera sig "Årets ponny" i Sverige.

Sara Fernström tillsammans med senaste tillskottet Timoti vars mamma kan titulera sig "Årets ponny" i Sverige.

Foto: Elin Elander

Ridsport2023-11-06 11:52

Hösten kunde knappast ha börjat bättre för Sara Fernström och hennes verksamhet på Lundaborgs stuteri och ridskola. Welsh cob-stoet Twilight, som hon satsat på inom aveln, går med föl och lyckades toppmeritera sig på Svenska ponnyförbundets riksfinal där hon valdes till "Årets ponny".

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så, jag blev chockad. Det är väldigt sällan en welsh vinner, berättar Sara Fernström.

Vägen fram till vinsten gick genom riksutställningen i Svenska welshponnyföreningen där Twilight valdes till bäst i rasen och därmed kvalificerade sig till att tävla mot alla andra ponnyraser i Sverige.

– Man är tacksam att man får äga ett så otroligt fint sto. Alla våra hästar här har bra temperament och det vill vi avla vidare på, säger Sara Fernström hemma på gården medan hon visar upp Twilight och hennes föl.

undefined
Hingstfölet Lundaborgs Timoti delar mer än gärna ut pussar.

När Sara Fernström drog igång stuteri- och ridskoleverksamheten kom hon nästan direkt från ett riktigt Hollywoodliv i USA. Hon har jobbat som agent för stornamn som Kate Winslet och Tom Cruise. Hon sticker ut i Vingåker och hon har blivit varnad för att inte ta för mycket plats.

– Men jag tänker inte så mycket på vad andra tycker. Jag kör efter mina egna visioner och mål. Jag tror kanske inte så mycket på jantelagen. Jag kommer inte dämpa mig, utan vill hellre vara en förebild för de som är hos mig. Att kunna visa att allt är möjligt, säger hon.

undefined
Sara Fernström tillsammans med hingsten Brandy. "Fyra av våra ston är dräktiga med hans föl", berättar Sara.

Näsan för business verkar outtröttligt vädra nya framgångar och att hennes sto Twilight kan titulera sig Årets ponny är en viktig merit i fortsatta satsningar.

– Jag har valt de här hästarna själv. Målet är att förfina och hedra blodslinjerna i aveln. Det är ett långsiktigt arbete med varje häst. Nu har vi köpt det bästa vi kan, det bästa som fanns. Nu ska det förfinas, säger Sara Fernström.

Twilight kommer fortsatt ingå i storsatsningen och framförallt är det resultat inom dressyren de vill lägga på meritlistan. Framtiden på gården handlar mycket om avel och utveckling, men också om att skapa ett andra hem för ungdomar.

– Jag vill skapa ett ställe där ungdomar kan växa och bygga självförtroende. Jag har inte haft andra förutsättningar än någon annan, men däremot hade jag en mamma som sa till mig att jag kunde bli vad jag ville, vilket gjorde att jag vågade satsa, berättar Sara Fernström.

undefined
Landets finaste ponny finns i Vingåker. Stoet Twilight bor hos Sara Fernström på Lunda Lundaborg, tillsammans med sitt föl Timoti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!