Striktare regler efter spridning av herpesvirus

En av Sveriges största ridskolor, Göteborgs fältrittklubb, har drabbats av ett stort utbrott av herpesviruset, vilket i vissa fall kan vara dödligt för hästarna. I Katrineholm och Vingåker tar man viruset på stort allvar.

Annette Karlsson med sin Mazy Lövenhöj som hon själv fött upp och äger och som Johanna Due-Boje red till en åttondeplats i världscupfinalen i USA, april 2023.

Annette Karlsson med sin Mazy Lövenhöj som hon själv fött upp och äger och som Johanna Due-Boje red till en åttondeplats i världscupfinalen i USA, april 2023.

Foto: Johanna Due-Boje

Ridsport2024-01-05 15:48

– Det är en otäck smitta, men som tur är mår våra hästar bra, säger Johannah Ström, ridskolechef vid Vingåkers RF.

Johannah Ström berättar att man hade för över 20 år sedan viruset kvarka i stallet – men menar att de i dag jobbar hårt för att undvika virusutbrott.

– Vi är relativt förberedda, men man får alltid anpassa sig eftervarje kris och göra det bästa efter sin förmåga om smittan slår till. För att minska smittspridningen tar vi inte in andra hästar i stallet. Om vi köper en ny häst, från ett importstall, står de först i karantän innan de får träffa våra andra hästar och elever, säger hon.

undefined
"Då stänger vi anläggningen", säger Johannah Ström, ridskolechef vid Vingåkers ryttarförening.

Får stallet in smittan måste man hålla stängt i 21 dagar efter att den sista hästen är feberfri. Då viruset kan spridas via luften och som droppsmitta. Men På Katrineholms ryttarförening och Vingåkers ryttarförening har ingen häst blivit drabbad.

– Får någon av våra hästar förkylningssymtom stänger vi anläggningen för andra hästar och informerar våra elever och besökare om att de måste byta och tvätta sina kläder och skor innan, säger Johannah Ström.

Annette Karlsson, verksamhetschef vid Katrineholms RF, berättar att man också är noga med hygienen och att man uppmanar alla att inte ha samma kläder i olika stall.

– Ifall vi skulle få någon häst med symtom isoleras den tills provtagningen är gjord. Vid större utbrott av sjukdom kan anläggningen tvingas att stänga ner så det är viktigt med försiktighet, säger Annette Karlsson.

undefined
Annette Karlsson med sin Mazy Lövenhöj som hon själv fött upp och äger och som Johanna Due-Boje red till en åttondeplats i världscupfinalen i USA, april 2023.

Har ni gjort något annorlunda för att inte drabbas av viruset?

– Inte något annorlunda. Vi vaccinerar hästarna, enligt rekommendation, och privatuppstallade hästar ska också vara reglementsenligt vaccinerade, säger Annette Karlsson.

Hur stor är risken att hästarna drabbas vid tävling och resa?

– Vid vanliga tävlingar utan tävlingsuppstallning är nog inte risken så stor. På större "meetings" med uppstallning föreligger nog en ökad risk, tror Annette Karlsson.

– I vårt stall står inte så många privata hästar, så de är inte ute och reser så ofta. Vilken såklart minskar risken för smitta. Ofta upplever jag att man får in smitta när det kommer nya hästar som rest långt, kanske från andra länder, och därför lägger vi vårt krut på att hitta bra rutiner kring nya hästar som kommer hit, säger Johannah Ström.

”Abortviruset” EHV-1

• EHV-1, ofta kallad abortvirus, eftersom det även kan orsaka kastning – ett missfall hos dräktiga ston.

• Det är en anmälningspliktig sjukdom som kan påverka hästarnas nervsystem och i värsta fall kräva avlivning.

• Tidigare utbrott av virussjukdomen har haft allvarliga följder, med inställda tävlingar och hästar som dött – som när den prestigefyllda Gothenburg Horse Show 2021 fick ställas in när viruset spridit sig bland världselitens hästar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!