Sadeln viktigare än man kan tro

Visar din häst obehag vid sadling eller står och vilar på ett ben ofta? Då kanske du ska kolla upp vad du lägger på hästens rygg eller stoppar i dess mun.

Den här sadeln sitter för långt bak på ryggen på den här islandshästen.

Den här sadeln sitter för långt bak på ryggen på den här islandshästen.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Ridsport2019-09-13 15:22

Monica Andersson och Ingela Reinholdsson har med sin bett- och sadelutprovningsfirma nischat in sig på en marknad som växer sig allt starkare – nämligen den som handlar om en sund hästhållning.

– I dag finns det ny intressant forskning vad det gäller hästens beteende runt obehag och smärta som vi kan jobba utifrån. Ingela och jag åker ofta till England för att vidareutbilda oss och just därifrån kommer många av studierna, säger Monica som tillsammans med sin kompanjon verkligen brinner för ämnet.

Centret finns på Håcknestagård utanför Nyköping, men duon har egentligen hela Sverige som sitt arbetsfält och när det så krävs tar de den vita företagsbilen och ger sig ut på vägarna. Annars dyker kunderna upp på stallplanen. Då kanske med sin tränare.

– Då tittar vi på hela utrustningen, erbjuder sittanalyser, har föreläsningar. Vi jobbar som ett team numera med hovslagare, veterinärer, equiterapeuter och sjukgymnaster. Tidigare gav var och en sin diagnos, nu försöker vi tillsammans hitta problemet, säger Monica.

Hon påpekar att det är viktigt att ryttaren själv lär sig hur man håller koll på sin utrustning. Då ser man när det behövs göras någon ändring.

En sadel som man köpte när hästen var ung passar troligtvis inte när den är 12 år gammal.

– En häst kan växa ur en sadel på två–tre veckor. Om du till exempel köper en klänning på H&M och sen åker på en tre veckor all inclusiveresa, då kanske inte klänningen heller sitter så bra. Det är likadant med hästar. Det är ett stort djur med mycket muskulatur som snabbt kan gå upp och ned i vikt så det gäller att hålla koll. Det bästa är att ta tag i problemet tidigt. Därför ska man vara med i processen när man väljer ut sadeln. Ställa frågor till utprovaren och känna efter själv så att man vet hur den ska sitta. Vi träffar många kunder som inte har någon aning om varför de köpte sadeln de har just nu.

Ridsport är ju en materialsport och det finns en hel del trender, hur ofta vill ryttaren ha ett speciellt märke på sadeln?

– Det händer då och då. Om till exempel en dressyrryttare släpper en sadel så vill många andra ryttare ha just den för att visa att man är på den nivån när det kanske vore bättre att köpa en begagnad sadel för 5 000 kronor som passar hästen perfekt. Vi försöker förklara men ibland byter de helt enkelt sadelprovare för att få som de vill. Vad som är tråkigt i dag är att hästen blivit något av en handelsvara. Man rider den ett tag, märker att det inte fungerar och så byter man. När jag var ung så fick man en häst och den fick man ha kvar oavsett om den var bra eller inte. Man fick kämpa, säger Monica.

Att vem som helst kan titulera sig sadelutprovare tycker både Ingela och Monica är lite skrämmande också.

– Det är något som ryttarna ska vara medvetna om. Många är försäljare till ett, två märken och då är det just de märkena de kan erbjuda. Då gäller det att själv ha skaffat sig viss kunskap så att man kan se om sadeln passar eller inte, ger Monica som tips.

I hennes och Ingelas firma går det bra att hyra en sadel till en början, och de säljer heller inte bara nya sadlar utan även begagnade.

– En del vill inte lägga mycket pengar när hästen är ung eller gammal men det är då det är som viktigast . Då är ju hästen som svagast, säger Monica.

Vad händer då under en konsultation.

– Först går vi igenom hästen, känner på den. Sedan tittar vi på hur den står, hållning, muskler. Hållningen är det många ryttare som inte tänker på. En häst som har ont kan till exempel bli ganska svankig, säger Monica och fortsätter.

– Sedan tittar man på ryttaren, sadlarna de har just nu och så kollar man hästen i rörelse med och utan ryttare.

Hur ofta är det fel på sadeln?

– De som tar kontakt med oss har ju för det mesta något problem, men det vi ofta blir kontaktade för är att sadeln glider snett. Det beror ibland på att hästen börjat bli halt, att ryttaren är sned eller att sadeln blivit sned eftersom hela ekipaget är snett. Därför är det viktigt att titta på helheten häst, ryttare och utrustning.

– En häst är inte skapad för att bära någon på ryggen egentligen. Den är konstruerad för att bära sina inre organ och då måste vi hjälpa dem så att de klarar av att bära oss, skjuter Ingela in.

– Vi ser många hästar som är sneda i kroppen på grund av sneda ryttare. Jag har haft ridsportbutik och jag ser hur mycket pengar som läggs på blingiga ridkläder och schabrak. Men när det kommer till sadlar så får folk nästan ångest. Men grejen är att man skulle få bättre resultat i ridningen om man var noggrannare med grunden.

Monica tycker helt klart att det vore bättre om ryttarna satsade lite pengar på den egna kroppen och skaffade sig en tid hos en naprapat eller sjukgymnast i stället för att köpa sitt fjärde par ridbyxor.

– Och innan du sitter upp på hästen – värm upp dig själv. Det minskar slitaget på hästen, slänger Monica i väg som ett sista råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!