Ryttare måste ha F-skattsedel för att tävla

Tävlingslicensen kommer inte längre i första hand för ryttare. Den här våren måste man skaffa F-skattsedel för att kunna tävla också.

Ella Littorin får ibland ta med sig datorn ned till stallet för att hinna med allt. Just nu är det skolan som tar tid, men om hon ska driva eget företag krävs ännu mer arbete framför skärmen.

Ella Littorin får ibland ta med sig datorn ned till stallet för att hinna med allt. Just nu är det skolan som tar tid, men om hon ska driva eget företag krävs ännu mer arbete framför skärmen.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Ridsport2021-01-18 15:01

I Sverige råder det just nu tävlingsförbud fram till den 30 januari. Därefter är det fritt fram att tävla för ryttare som har hästar som yrke, enligt de regler Svenska ridsportförbundet drog upp innan jul. Man får även tävla om man är med i ett landslag eller är under 16 år. Ella Littorin, 17 år gammal, hör inte till några av de kategorierna.

– Nu är jag lite mitt i mellan kan man säga, säger hon.

Ella har lämnat ponnystadiet, där hon bland annat plockat ett NM-brons, och har nu ett par unghästar.

– Jag har bytt ut hela mitt stall egentligen till yngre förmågor. 2020 var ett ordentligt utbildningsår för oss. Jag gjorde några tävlingsstarter med min sexåring Valentina. Det gick jättebra och vi debuterade i 1.30. I år hoppas jag kunna fortsätta på samma sätt, kanske gå upp en klass till. Sedan har jag en sjuåring Hellouise, som är min också. Hon är visserligen ett år äldre, men två år grönare.

 Men för att skaffa mer tävlingsrutin den här våren, och nu börjar faktiskt olika arrangemang poppar upp i tävlingskalendern, krävs det alltså F-skattsedel för Vagnhäradtjejen.

– Jag skickade in min ansökan för ett par veckor sedan. Man kan ju hoppas att reglerna ändras snart, men i nuläget är det bara yrkesverksamma som kan tävla. Jag vet andra i min ålder som gjort samma sak.

Men det räcker inte med en F-skattsedel. Därefter behöver man skicka in en ansöka till Svenska Ridsportförbundets tävlingsdatabas.

Där måste man precisera sina företagsuppgifter genom organisationsnummer och F-skattsedel, eller om man är anställd inom hästnäringen genom ett anställningsbevis.

– Jag har egentligen ingen aning om hur svårt det kommer att bli, men jag tar en sak i taget. Först måste jag få svar från Skatteverket om jag får starta ett företag. Jag kanske måste ha ett intyg från mina föräldrar eftersom jag inte är myndig än.

Ella går fortfarande på gymnasiet så att blanda in företagande mitt i allt blir helt klart extrajobb.

Om inte ansökan går igenom, vad gör du då?

– Den måste gå igenom. Jag bedriver ju redan en verksamhet, men den har ju varit privat än så länge. Jag tar emot hästar och håller träningar, så för min del borde det fungera.

Det här kanske är en bra puff för dig?

– Ja, exakt. Jag har ett år kvar på gymnasiet på natur och så blir det hästar på heltid. Jag kan ju ingenting om företagande, men det får jag lära mig. I värsta fall får jag be om hjälp.

F-skattsedel

För att bli godkänd för F-skatt måste man bedriva näringsverksamhet, eller avse att göra det. Man måste även ha lämnat deklarationer och betalat skatt och avgifter.

F-skattsedeln kan återkallas om man missbrukar den, inte redovisar och betalar skatter och avgifter eller om man inte lämnat sin inkomstdeklaration.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!