Landslagsryttare vann vid Holmen

Det var den största tävlingen som hittills arrangerats i Sörmland. Då fick förbundskaptenen Cecilia Hansson från Vingåker se en av sina landslagsryttare som vinnare.

Förbundskaptenen Cecilia Hansson fick se en av sina landslagsryttare vinna Västra Sörmlands sportryttarförenings WE-tävling vid Holmen.

Förbundskaptenen Cecilia Hansson fick se en av sina landslagsryttare vinna Västra Sörmlands sportryttarförenings WE-tävling vid Holmen.

Foto: Stina Järperud

Ridsport2021-09-13 20:12

Grenen heter working equitation och är fortfarande en ung sport i Sverige.

– Den startade för tio år sedan, säger Cecilia som tidigt hakade på och i dag är förbundskapten.

– Men de två senaste åren har VM ställts in på grund av pandemin. Men om allt går som planerat blir det ett världsmästerskap i Frankrike nästa sommar.

Förberedelserna är igång och om ett par veckor samlar Ceciilia spetstruppen till ett läger i Strängnäs. Då är hemmaryttaren Idamaria Johansson en av en handfull ryttare som är kallade.

Hon var en av de drygt 40 startande vid tävlingen vid Holmen, mellan Katrineholm och Forsa Bruk och vann den svåra klassen på hästen Hoxi.

– 44 startande kanske inte låter så mycket. Men det är gör tävlingen till den största som arrangerats hittills i Sörmland, säger Cecilia.

Alla ryttare hade inte samma erfarenhet som Idamaria i grenen som innehåller de tre delmomenten dressyr, teknik (då man ska öppna grindar, rida över broar, göra små hopp samt rygga ut ur en trång passage) och speed, då banan rids på tid. Alla tävlar mot alla, barn mot vuxna och ponnyer mot ridhästar.

– Den här gången valde vi bort dressyren i alla grenar utom i svåra klassen, säger Cecilia.

De lokala ryttarna presterade bra resultat. Sara Schön på Mormors Robin Hood tog en andraplats i lätt B2 och blev trea i lätt A. Det var placeringarna före Elisabeth Larsson och Callathea från arrangörsklubben Västra Sörmlands sportryttarförening i båda klasserna. Dessutom blev Anna-Lena Fällman, VSSRF, sjua på Lisstorps O´boy i lätt C. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!