Trav, hoppning och dressyr är väl de mest kända av ridsportens många grenar. Snart är det dags att lägga till working equation.
– I Europa används hästen mer i det dagliga arbetet än här hemma. Sporten startade i Italien på 1990-talet för att mäta vem som är bäst på att klara utmaningarna, säger Ulrika Jonsson.
Cirka tio år senare nådde WE Sverige och en av dem som var tidig att ta sporten till sig i Sörmland var Vingåkersryttaren Cecilia Hansson. Hon tävlade på EM och blev svensk förbundskapten. Men även om WE är på väg att gå om fälttävlan i popularitet är den fortfarande ganska smal.
– I Sörmland är vi nog bara tre föreningar som bedriver WE. Utöver vi i KRF också Västra Sörmlands sportryttare vid Holmen och Nyköpingsklubben Smedstorp. Det finns världsmästerskap men i Sverige har vi ännu inte fått SM-status på grenen, säger Ulrika Jonsson.
Nu vill hon ge sporten mer uppmärksamhet. Från början var det tänkt att det skulle arrangeras en tävling för att introducera disciplinen. Allt var planerat och klart, när coronaviruset stoppade alla tävlingar.
Men Ulrika Jonsson gav inte upp. Hon fick klartecken från klubben att starta en träningsgrupp vid Trolldal, och nu tränar fem ryttare en gång i veckan.
– Jag har ridit det mesta, ponnydressyr, hoppning och provat på fälttävlan. För sex år sedan kom jag i kontakt med working equation och inget annat har varit så roligt som det. Kanske för att det kräver så mycket mer i samspelet mellan häst och ryttare, säger hon.
WE bygger på dressyr, men kräver lite mer mod. På tävlingar ingår tre delmoment. Det börjar med dressyr, sedan övergår man till en hinderbana som avgörs i ett teknik och speed. Hindren kan bestå av att gå över en bro, passera ett vattenhinder, en grind, slalombana och ett hopp.
– Utan förtroende mellan häst och ryttare tar man sig varken över bron eller genom grinden. Hästen måste verkligen hjälpa till för att det ska lyckas, säger Ulrika Jonsson.
Även om gruppen vid Trolldal ännu är liten är hon övertygad om att det är en sport för framtiden.
– Det finns fler ridlärare som brinner för dressyr och hoppningen säljer sig lite själv. Det tar lite tid att introducera något nytt, men jag är så stolt över min grupp som har tränat WE i snart tre månader, säger Ulrika Jonsson.