SM-debut för KMK:s Madicken

Förra året tävlade Madicken Swärdh i ungdomsrallyn. I helgen gör hon SM-debut i den nya mästerskapsserien.

När rallysäsongen inleds i Uddevalla finns KMK:s Madicken Swärdh på plats och gör SM-debut.

När rallysäsongen inleds i Uddevalla finns KMK:s Madicken Swärdh på plats och gör SM-debut.

Foto: Stina Järperud

Rally2021-05-06 20:31

Intresset för motorsport saknar gränser. Det märks inte minst på alla varianter. 2021 utökas SM med två nya rallyklasser. Det handlar om att utse en mästare i sprint på asfalt, och en mästare på grus.

De två första deltävlingarna i asfaltsmästerskapet fick ställas in på grund av pandemin. Men i helgen blir det premiär. Då finns två KMK-tjejer på startlinjen för att köra på Glimmingens motorstadion. Det blir två kvalåk från vilka de bästa får köra final.

Jonna Olsson sitter i kartläsarstolen bredvik Niklas Ledin från Kopparberg. De har tävlat ihop tidigare.

Madicken Swärdh sätter sig bakom ratten i sin VW Polo, med pappa Leif Fredriksson bredvid sig. Han har massor av rutin, med flera SM-medaljer. 1993 blev det ett brons tillsammans med klubbkompisen Håkan Hulth och tio år senare ett silver tillsammans med Jonas Kruse. Han har ett brons och silver till i SM.

Madicken har inte samma vana i tävlingsbilen, även om hon har kört en del folkracetävlingar. Nu handlar det om SM-debut för hennes del.

– Det är klart att det är lite nervöst. Jag har ju bara hunnit provträna en gång på asfalt och det var på Gelleråsen i Karlskoga. Det var kul, jag gillar att köra på bana, säger Madicken inför årets första tävling, hennes första som C-åkare och dessutom första SM-tävlingen.

SM-premiären inom inhägnat område för att över huvud taget få tävla under pågående pandemi avgörs med två kvalåk på en 2,5 kilometer lång slinga. Därefter går de bästa vidare till final.

De två första deltävlingarna i mästerskapet fick strykas på grund av coronaviruset. Tävlingen i Uddevalla blir därmed den första av fyra deltävlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!