Galna upphämtningen i EM: "Heroisk insats"

Katrineholmsföraren Mille Johansson fick en skakig tävlingsstart under junior-EM i Ungern. Efter dubbla punkteringar och nio tappade minuter stod vinnarskallen för en otrolig upphämtning med fem raka sträcksegrar och pallplacering.

Mille Johansson från Katrineholms motorklubb har precis avverkat sin första deltävling i junior-EM.

Mille Johansson från Katrineholms motorklubb har precis avverkat sin första deltävling i junior-EM.

Foto: FLAT-OUT Media

Rally2024-04-16 18:15

Målet i junior-EM är tydligt för Mille Johansson och kartläsaren Johan Grönvall – de vill vinna. Inledningen under helgens grustävling i Ungern blev tuff. Lördagen kantades av utmaningar.

– Mille var bra med direkt men på sträcka tre och fyra började bilen misstända. Det var service efter sträcka fyra och då fick teamet ordning på bilen. På sträcka fem blev det seger och en andraplats i totalen i klassen, berättar Mille Johanssons pappa, Patrik Johansson.

undefined
I början av maj kommer Mille Johansson att köra nästa EM-deltävling på Kanarieöarna.

Därefter drabbades teamet av dubbla punkteringar och hamnade nio minuter efter. 

– Sträcka sex blev bedrövlig. Det var tävlingens längsta sträcka på 27 kilometer. Mille fick stanna två gånger för att byta däck. Han tappade då åtta minuter och 45 sekunder och blev tvärsist efter det, fortsätter Patrik Johansson.

Mille Johansson avskyr att förlora. Efter att ha sovit på saken måste nog måste lördagens otur ha gett bränsle till den otroliga upphämtningen under söndagen där han klev ut och körde hem fem raka sträcksegrar av sex möjliga. 

– Mille och Johan hade bestämt sig för att göra det bästa av situationen och pressa sig själva och bilen till det yttersta, säger Patrik Johansson. 

undefined
Efter dubbla punkteringar på sträcka sex låg Mille Johansson och kartläsaren Johan Grönvall hopplöst sist, nästan nio minuter efter ledaren. Men teamet kom igen.
undefined
Mille Johansson pressade bilen till sitt yttersta och vann fem av sex sträckor under söndagens tävlingar.
undefined
Det blev till slut en bronsplacering för Katrineholmskillen Mille Johansson och kartläsaren Johan Grönvall från Arvika.

Revanschen ledde Mille Johansson och Johan Grönvall till en bronsplats, vilket blev bästa svenska resultat. Calle Carlberg, landslagskollega till Mille Johansson, låg på pallplats till en länkarm gick sönder och han tvingades bryta.

– De gick ut stenhårt och lyckades med att bli trea trots alla problem de haft. Det är enligt rallyvärlden en heroisk insats att åka så fort och hårt i så många sträckor utan att åka av eller att bilen går sönder. Så trots allt kändes tredjeplatsen som en seger, säger Patrik Johansson.

undefined
Tävlingen i Ungern fick en tuff inledning då bilen misstände. Men efter servicen inför sträcka fem ordnade det upp sig – enbart för att nya bekymmer skulle dyka upp.

Mille Johansson begav sig direkt efter tävlingen vidare till rallyskola i Italien där han just nu finputsar sin asfaltskörning.

Mille Johansson och Johan Grönvall ligger nu på tredje plats i EM-tabellen, nio poäng bakom ledaren Max McRae från Storbritannien. Redan under onsdagen kör Mille Johansson test inför nästa tävling. I början av maj bär det nämligen av till Kanarieöarna för nästa utmaning i EM. Resterande EM-tävlingar körs i Estland, Storbritannien och Polen. 

undefined
Direkt efter tävlingen i Ungern begav sig Mille Johansson till Italien där han just nu finputsar sin asfaltskörning.
Tävlingar junior-EM 2024

12-14 april, Ungern - tredjeplats för Mille Johansson/Johan Grönvall.

2-4 maj, Kanarieöarna.

13-15 juni, Sverige.

5-7 juli, Estland.

30 augusti -1 september, Storbritannien.

11-13 oktober, Polen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!