Rallyföraren Mille Johansson, 18, från Katrineholm har kört utomlands i två år för ett slovenskt team och tävlar i både slovenska mästerskapet och i junior-EM.
Om några veckor körs finalen i junior-EM i Ungern, men först ska Mille Johansson tillbaka till det slovenska rallymästerskapet för ett genrep.
– Det var lite taktiskt att vi valde att åka i Slovenien eftersom i EM kör man hälften av tävlingarna på grus och hälften på asfalt. I Sverige finns det inga riktiga asfaltstävlingar. Mille har fått en stor erfarenhet där och samtidigt fått köra med noter, säger Patrik Johansson.
– Det blir ett jäkla grepp med asfalt. Det är en otrolig fartskillnad i jämförelse med grus, säger Mille.
Patrik berättar att vägarna oftast är smala och krokiga uppe i bergen i Centraleuropa.
– Det blir mycket variation. Ibland är vägen smalare än en gångväg, säger han.
Mille tillägger:
– Bitvis är det en cykelbana man kör på, säger Mille.
– Och då går det i 170 km/h. Då sitter man som farsa och är lite nervös och tänker "funkar det här verkligen?", säger Patrik.
De berättar att farten har varit i toppklass, under säsongen, men att bilen krånglat under flera tävlingar och lett till sämre resultat.
– Vi har haft sju punkteringar. Någon brukar man väl få, men inte så många som vi har fått. Vi leder punkteringsligan i junior-EM, säger Patrik, och fortsätter:
– Vi har vunnit flera sträcksegrar och kommit tvåa och trea på jättemånga sträckor. För att vara så ung – man får köra junior-EM fram tills man är 27 år och Mille är yngst av alla deltagare – är vi med fartmässigt. Men de äldre har mer erfarenhet och gör mindre misstag. Vi bygger upp för att få mer erfarenhet till nästa år.
Men på bara ett år känner Mille att han har tagit stora kliv.
– Säkerheten gör att man vågar mer och litar på sig själv. Jag kollar ibland på lite videos från förra året och jag har utvecklats. Om ett år kanske jag kollar på mig själv och undrar vad jag höll på med. Förra året tvekade jag mer för då var det sämre notsystem. Notsystemet är 50 procent av allt. Nu kan jag åka mycket fortare, säger han, om systemet som kan beskrivas som en färdbeskrivning som förklarar graden av en sväng.
Hur finansierar man det här?
– Allt handlar egentligen om partners och sponsorer och ett bra team som satsar på sina förare. Teamet tror mycket på Mille och de tror att de kan vinna junior-EM nästa år och gå vidare till VM. Men det är inte enkelt. Vi slåss mot hela Europa-eliten, säger Patrik.
Han fortsätter:
– Det handlar hur man jobbar med partners. Det är ingen som kan betala det här från hushållskassan. Det är helt omöjligt. Det är miljoner vi pratar om. Det gäller att ge något så de känner att man får något för det.
På vilket sätt då?
– Vi har ett stort nätverk med partners och då har jag strategiskt matchat ihop sponsorer så de har kunnat göra affär med varandra. Då har de fått nytta för pengarna de lagt in i Mille, i det här fallet. Vi har flera lyckosamma matchningar mellan företag. Vi pratar om att ett företag tjänade 40-50 miljoner för deras räkning och kunde öka omsättningen. Då är det klart att de kan lägga några hundra tusen på att vi åker rally. Då har de fått väldigt mycket för bilen. Det funkar inte att bara sätta en logga på bilen, utan man måste jobba tillsammans.