Drömkväll med stjärnglans hos kanotklubben vid Djulö

Det var kvällen när rullstolarna trängdes med världsstjärnorna vid kanothuset. Det blev på många sätt en drömkväll vid Djulö när KKK fick besök av Helena Ripa och Peter "Foppa" Forsberg.

7-åriga Vilda Johansson satt ganska länge i kanoten på land, men uppmuntrad av KKK:s Mats Nilhage, Helena Ripa och Peter "Foppa" Forsberg vågade hon sig till slut ut på vattnet.

7-åriga Vilda Johansson satt ganska länge i kanoten på land, men uppmuntrad av KKK:s Mats Nilhage, Helena Ripa och Peter "Foppa" Forsberg vågade hon sig till slut ut på vattnet.

Foto: Anders Göransson

Parasport2022-05-31 12:52

– Det här är äkta idrottsglädje, sa Peter "Foppa" Forsberg.

Han betraktas av många som världens bästa ishockeyspelare med dubbla OS-guld, två VM-guld och två Stanley cup-titlar, bland annat. Och så blev han frimärke efter det makalösa straffmålet i OS-finalen i Lillehammer. Men också en ödmjuk stjärna blev berörd när han kom till Djulö för att dela ut priset på 50 000 kronor ur ATG Drömfond till KKK och spela in en film inför finalen där klubben kan vinna ytterligare 100 000 kronor. 

Efter en tjuvstart för några veckor sedan var det kick off för parakanoten och då var även Helena Ripa – som också har både OS- och VM-guld på en imponerande meritlista inom parasporten – på plats.

– Jag är här som representant för Svenska kanotförbundet, sa Helena och viskade att hon inom kort börjar ett nytt jobb som kommunikatör på förbundet.

undefined
Helena Ripa från Svenska kanotförbundet tillsammans med KKK:s Anna Marnell och Peter "Foppa" Forsberg, som överlämnade diplomet från ATG Drömfond.

De gladdes ikapp när deltagarna rullade in. För de flesta var rullstolsburna och hade lite problem att ta sig fram genom gruset vid klubbhuset.

– Men det ska vi byta ut redan den här veckan, lovade Karin Engvall från service- och teknikförvaltningen.

En bättre start kunde inte KKK:s nysatsning få.

– Det är just det här ATG Drömfond är till för. Att motverka utanförskapet och förenkla insteget till idrotten, sa Foppa Forsberg.

Även om steget kan tyckas läskigt att kliva ur en rullstol och sätta sig i en kanot är Helena Ripa det kanske bästa exemplet på en sport som även lämpar sig för funktionsnedsatta.

– Den ger hela familjen möjligheten att upptäcka en ny värld och frihet, säger Helena Ripa.

Själv testade hon på paddling som ett komplement till skidåkningen.

– 2015 deltog jag i Höstregattan i Jönköping och välte två gånger. Ett år senare paddlade jag final i Paralympics i Rio de Janeiro, säger Helena Ripa.

undefined
Flera gånger försökte Mats Nilhage vända tillbaka till bryggan - men Vilda Johansson ville paddla mer, och då blev det förstås en sväng till.

Både hon och Foppa Forsberg trivdes där de gick runt och pratade med deltagarna, hjälpte till och uppmuntrade. Till slut vågade sig också 7-åriga Vilda Johansson ut på vattnet efter att ha suttit i kanoten på land en stund. Där fick hon hjälp av Mats Nilhage att paddla – och ville sen knappast sluta.

Johnny Pettersson hade åkt från Eskilstuna för att för första gången prova på sporten. 

undefined
Johnny Pettersson från Eskilstuna provade paddling för första gången. "Det var vingligt och jag fick nästan kramp i benen för att hålla balansen".

– Det var väldigt, väldigt vingligt i början, sa Johnny som snabbt tog allt säkrare paddeltag längre och längre ut på vattnet.

Då kände Foppa Forsberg att han också vill testa och hade lika svårt som alla andra att vända tillbaka till bryggan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!