Hur länge kommer Göran Dahlström sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande?
‒ Det är något som både jag och partiet kommer att ta ställning till senare under året, svarar Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm sedan 1 februari 2006.
Han fortsätter:
‒Jag kan säga att jag tycker att det är väldigt roligt, särskilt nu när det går så bra.
Ungefär så har Göran Dahlström svarat varje gång tidningen eller någon annan frågat. Och han vill absolut inte peka ut någon möjlig efterträdare på posten.
‒Det är inte mitt uppdrag att titta på en eventuell efterträdare. Men inom S i Katrineholm finns det en tradition av bra och starka politiker. Jag känner ingen som helst oro.
Hur ska man vara för att kunna axla din mantel?
‒Alla personer är olika och man ska inte försöka vara någon annan än sig själv. Det genomskådas väldigt snabbt om man försöker spela en roll. Jag ska kännas igen som "Dala", vare sig jag är bandytränare eller kommunstyrelsens ordförande, säger Göran Dahlström.
Men att ta över som KS-ordförande i Katrineholm och gruppledare för S i kommunen är nog inte så lätt. Dahlström är folklig, pratglad och sportintresserad. Han syns i de flesta sammanhang och han gör gärna uttalanden, ibland kontroversiella. Då och då kritiserar han även det egna partiet.
‒Den jag tror ligger närmast till hands är Ulrica Truedsson. Det är ett gäng bestående av Ulrika Truedsson och Fredrik Olovsson och någon mer som bestämmer mycket i Katrineholm. Om Truedsson vill tror jag att hon kan ta över Dahlströms roll. Men det är klart att det finns andra som också vill, Anneli Hedberg till exempel. Sedan finns Fredrik Olovsson. Det är klart, att vill han så blir det han, säger Krister Wistbacka (L).
Krister Wistbacka är Katrineholms-Kurirens tidigare chefredaktör och hade i den positionen god insyn i kommunpolitiken under många år. Nu sitter han själv i fullmäktige för liberalerna och har av tidningen ombetts fundera på vem som kan vara Dahlströms kronprinsessa eller kronprins.
Här är fyra tänkbara kandidater:
Anneli Hedberg, 48 år: service- och tekniknämndens ordförande, ordförande i folkhälsoutskottet och i handikapprådet, samt vice ordförande i Katrineholm vatten och avfall.
Krister Wistbacka om Anneli Hedberg:
‒Det är lite oklart var hon egentligen bor. Hon har lägenhet i stan, men hon är mycket i huset på landet som ligger utanför kommungränsen. Och kommer hon och Göran Dahlström alltid överens?
Fredrik Olovsson, 44 år. Riksdagsledamot, ordförande i Finansutskottet, socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson och på lokal nivå: ordförande för Kfab och Kiab.
Krister Wistbacka:
‒Jag tror att det är fel tid för Olovsson just nu, när han sitter som ordförande i finansutskottet i riksdagen. Socialdemokraterna i riksdagen känner ofta att de inte har tillräckligt handlingsutrymme
‒Göran Persson kände så. Men Olovsson har en position som gör att han får bestämma lite i alla fall. Han är absolut inte folklig. Han är en helt annan typ än Dahlström, han är till och med ganska ofolklig.
Johan Söderberg, 41 år, bildningsnämndens ordförande. Ledamot i KTC och folkhälsoutskottet.
‒Söderberg är väldigt ny i det lokala politiska arbetet. Han är inte någon riktig politikertyp, utan snarare lite akademisk. Han kan vara lite för detaljerad, säger Wistbacka.
Ulrica Truedsson, 48 år, ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Ledamot i folkhälsoutskottet. Jobbar som lärare.
Krister Wistbacka:
‒Hon är väldigt karriärmedveten och jag tror att hon vill väldigt gärna. För att vara lärare är hon väldigt folklig. Jag vet inte om det är ett plus eller minus att hon är gift med överförmyndaren Joakim Truedsson.
När Göran Dahlström tänker lämna över ansvaret är en annan fråga.
‒Tidigare har jag trott att Dahlström skulle lämna till årsskiftet 2017-18, så att en efterträdare fick våren på sig att köra valrörelsen. Jag var nästan säker på det förut men är inte lika säker längre. Problemet är ju att om det inte sker nu till årsskiftet måste han sitta fyra år till. Å andra sidan går det bra för honom och för Katrineholm, det kanske sporrar honom att vara kvar under valrörelsen och gå ganska snart efter valet. Om man bedömer att han är ett bra vallokomotiv sitter han nog kvar till efter valet. Och han är onekligen ett bra vallokomotiv, säger Krister Wistbacka.
Åke Wredén arbetar som ledarskribent för Katrineholms-Kuriren och får frågan när politiska ledare brukar avgå. Men han svarar att det inte finns något tydligt mönster.
‒Svaret är nog enkelt, det finns inget "brukar". Det beror helt på person och efterträdare. Dahlström skulle naturligtvis kunna gå i pension i höst och lämna valrörelsen till någon annan. Men han är inte äldre än att han skulle kunna fortsätta. Det finns inga mönster och inga principer och inget som säger att något agerande skulle vara entydigt klokt.
Lars Härnström (M) är kommunstyrelsens vice ordförande, gruppledare för moderaterna, som den här och den förra mandatperioden styrt kommunen i koalition med S. Härnström tror att koalitionen både är person- och partistyrd.
‒Det är givetvis så att det fungerar relationsmässigt mellan Göran Dahlström och mig och mellan flera av våra ledmöter i nämnderna. Men sedan har vi gjort så, att vi tittat på kommunplanen gemensamt och tittat på respektive partis program. Mycket tycker vi lika om, då har vi drivit de frågorna, annat tycker vi inte lika om och då har vi lagt de frågorna åt sidan.
Vad händer med er koalition om Dahlström bestämmer sig för att kliva åt sidan?
‒Det finns säkert andra som kan göra det vi gjort. Ingen är oersättlig, varken han eller jag eller någon annan, säger Lars Härnström.