Vem servar hårdast av

Hur hårt servar egentligen Andzej Savostenok? Servar Tomas Mroz lika hårt, eller kanske hårdare? Det var två frågor som KK:s team försökte få besvarade när vi åkte till Vingåkers sporthall med en fartkamera.

Andzej Savostenok och Tomas Mroz var riktigt laddade inför serveduellen

Andzej Savostenok och Tomas Mroz var riktigt laddade inför serveduellen

Foto:

Övrigt2018-11-16 18:00

För att få svar på ovanstående frågor har vi lånat en fartkamera av DFK Värmbol som enligt löften på sekunden ska avgöra med vilken hastighet som bollen passerar över nätet.

VVK inledde den här säsongen med tre raka vinster och det blev plötsligt lite drag kring VVK efter några säsonger kring nedflyttningsstrecket. Största orsaken till framgången är att man fått en hel del nya spelare som tagit plats i startuppställningen: Tomas Mroz, Andzej Savostenok, Albin Bishop Eriksson, Gustav Wessberg och Kalle Bergström. Kvar från i fjol är bara passaren Alex Jenkins, liberon Mattias Lindberg och centern Andreas Brinck.

Den här kvällen var det två spelare vi var nyfikna på: Andzej Savostenok från Litauen och Tomas Mroz från Linköping. Andzej var i VVK för ett par år sedan och visade redan då att han har en slägga i sin högerarm som få kan matcha. Många tror att han servar hårdast i elitserien.

Men hur hårt servar han egentligen?

Vi gjorde lite undersökande journalistik och fann att den som troligen servat hårdast i Sverige faktiskt är Vingåkerssonen Viktor Lindberg, som numer är proffs i Finland. Han slog i samband med en match mot Grekland en serve som uppmättes till 119 km/h.

Liberon och servemottagaren Gustav Wessberg får frågan:

Vilket är värst, en stenhård serve från Andzej eller en floatserve av Andreas Brinck som svävar i luften?

– Det är svårt att säga, men i en liten sporthall som den här, tror jag nog att det är värst med Andzejs servar. I en större hall kan servarna sväva lite mer och bli svårare.

Vi ställde upp en fartkamera vid nätet och lät de båda servespecialisterna värma upp innan allvaret började. Redan i sin andra serve klippte Mroz in en serve som mätte 107 km/h, Savostenok laddade för fullt, men landade på 103, 105 och även 106 och han blev mer och mer frustrerad, tävlingsmänniska som han är.

Men till slut satt den där – 107 km/h på den kanske 15:e serven och vi lät det vara bra med det. Inget nytt inofficiellt svenskt rekord den här gången, Viktor Lindberg fick behålla rekordet.

Kanske kan någon av de båda istället smälla in några kanonservar helgen den 10–11 november då Lund och Hylte kommer på besök. Det skulle betyda mycket med två serve-ess i kanonform i de båda viktiga matcherna för VVK.

Servefakta

Det inofficiella svenska serverekordet innehas av före detta VVK:aren Viktor Lindberg med 119 km/h i en match med landslaget mot Grekland.

Den hårdaste serve som uppmätts i volleyboll slogs av världsstjärnan Wilfredo Leon från Kuba, numera polsk medborgare som spelar i italienska Perugia. Han serve mättes till 132 km/h.

Om man servar i 120 km/h motsvarar det 33 meter i sekunden. En plan är 18 meter lång, det innebär i runda slängar att det tar bollen en halv sekund att nå servemottagaren. Han ska på den halva sekunden flytta sig till rätt plats, placera sig i rätt position för att ta serven. Men han ska inte bara rädda serven, han ska också styra bollen i rätt hastighet, höjd och riktning mot den plats där passaren står och väntar på bollen för att kunna passa bollen vidare till den egna spikern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!