Vädret kan fördröja konstsnön

För några veckor sedan såg det inte ljust ut för Båsenbergas konstsnöproduktion. Nu när det regnat är oron stillad, även om mer vatten behövs innan anläggningen kan snötäckas.

Foto: Djupenström Hilda

Övrigt2018-12-11 20:00

För att Båsenberga slalomklubb ska kunna dra i gång sin verksamhet som planerat mellan jul och nyår, krävs det inte bara flera kalla nätter utan också nederbörd.

– Vi har en bäck, en fördämning, där vi har tillstånd för att ta vårt vatten. Det har sett riktigt utmanande ut tidigare i höst, men förra veckan såg nivåerna mer hoppfulla ut, berättar föreningens ordförande Niklas Ericsson som för tillfället är på träningsläger med klubben i Lindvallen.

Även om det med de senaste dagarnas nederbörd kan verka blött är det främst ytligt.

– Jag jobbar arbetsledare i anläggningsbranschen och det räcker med att man kommer ned tio centimeter i marken för att det ska vara snustorrt, säger Niklas Ericsson.

Han tar förutsättningarna med ro. Förra året blev det inte kallt förrän i början av januari och anläggningen öppnade efter trettondagsafton. Något scenario där hela anläggningen är utan snö finns inte.

– I och med att jag inte är hemma har jag inte kunnat kolla på vattennivån sedan förra veckan, men när vi väl trycker i gång måste vi veta att vi har det vattnet vi behöver i våra magasin så vi väntar tills dess. Men försäsongen går vidare som planerat, berättar han.

Föreningen har också en ny helautomatisk snökanon att testa under den här säsongen. Fungerar det bra och om BSLK kan beviljas ytterligare ett vattenuttag från länsstyrelsen är förhoppningen att konstsnöprocessen blir ännu smidigare och snabbare i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!