Utländska DFK-värvningar en chansning som sprack

Att ta in utländska spelare var ett försök att ge den egna truppen en ärlig chans inför division 1-comebacken. En chansning som sprack.– Det känns som att vi blev en prototyp för förmedlaren, säger Elisabeth Skoog i DFK Värmbol.

Det var då, början av juni och de tre 23-åringarna Chatham DeProspo, Jackie Altschuld och Olivia Taylor tar sina cyklar från lägenheten på Norr till träningen på Backavallen. De tränade ihop, men spelade aldrig tillsammans alla tre på planen – och nu har alla lämnat DFK och Katrineholm. Arkivfoto: HILDA DJUPENSTRÖM

Det var då, början av juni och de tre 23-åringarna Chatham DeProspo, Jackie Altschuld och Olivia Taylor tar sina cyklar från lägenheten på Norr till träningen på Backavallen. De tränade ihop, men spelade aldrig tillsammans alla tre på planen – och nu har alla lämnat DFK och Katrineholm. Arkivfoto: HILDA DJUPENSTRÖM

Foto:

Övrigt2018-09-11 00:05

Ansträngningarna under hösten och vintern var intensiva och ambitiösa för att förstärka och komplettera truppen efter seriesegern i division 2 och en återkomst till ettan inför den här säsongen.

Men det blev fler nej än ja från de tilltänkta nyförvärven. Då kom idén att vända sig till en agent/spelarförmedlare för att spetsa truppen.

– Vi hade många och långa diskussioner i styrelsen, för det var inte en självklar väg, säger Elisabeth Skoog.

I ett läge när serien närmade sig och den svenska marknaden var stängd valde ändå DFK att vända sig till agenturen.

– Vi gjorde det för att ge våra spelare en ärlig chans i serien och det kostade oss inte mer än att värva en spelare av division 1-klass från närområdet, säger Elisabeth Skoog.

DFK betalade för att få tre spelare.

– Löftet var att vi skulle få tre spelare som skulle göra skillnad. Spelare som skulle göra oss till ett topplag i serien.

När en av de första spelarna som erbjöds valde en allsvensk klubb i stället för DFK innebar det bara att förväntningarna i DFK steg. Att det faktiskt handlade om spelare som kunde göra skillnad.

Men agenten fick snart svårt att få fram nya spelare. Oron lugnade ned sig när amerikanskan Jackie Altschuld landade precis till seriepremiären borta mot Tyresö i mitten av april.

Strax efteråt kom ytterligare en amerikanska, Chatham DeProspo, och engelskan Olivia Taylor.

Men lyftet – och poängen – fortsatte att utebli. I stället började de verkliga problemen. Först blev Jackie Altschuld skadad och återvände till USA. Under sommaruppehållet lämnade också Olivia Taylor laget. Nu har också Chatham DeProspo flyttat från Katrineholm, sedan hennes tremånadersvisum gått ut.

Totalt blev det sex seriematcher för Jackie Altschuld, sex för Olivia Taylor och tolv för Chatham DeProspo. Men bara vid ett enda tillfälle, inför hemmamötet med P18 den 10 juni, var alla tre spelarna uttagna i laget samtidigt. Men de spelade aldrig alla tre tillsammans då Jackie Altschuld fick börja på bänken och inte blev inbytt.

De tre har ersatts av en ny spelare, amerikanskan Marlyn Campa, som i dag är enda utländska spelaren i laget.

– Med facit är det lätt att vara efterklok. Vi borde ha gjort mer research innan vi gick in i det här avtalet, säger Elisabeth Skoog.

Framför allt är hon förstås besviken över att de satsade pengarna inte betalade sig bättre och blev det lyft klubben var lovad.

– Det känns lite som att agenten inte hade tillräcklig erfarenhet av damfotboll och kanske framför allt inte av de avtal för amatörspelare vi har skrivit. Det märktes inte minst när frågan om Chathams visum dök upp. På något vis känns det som att vi blev en protoyp och försöksverksamhet.

Inför de fyra sista omgångarna är DFK i brygga. Det ska till ett mirakel för att rädda kontraktet.

– Vi är ändå en erfarenhet rikare, vi satsade en mindre del av våra tillgångar och kommer att föra en dialog med agenturen kring de ekonomiska bitarna eftersom vi inte haft tillgång till de spelare vi från början blev lovade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!