Trion lever livet som proffs i Katrineholm

Fotbollsspelarna Olivia Taylor, Chatham DeProspo och Jackie Altschuld är tre av stadens få som försörjer sig på sitt idrottsutövande. Att spela i DFK Värmbol är deras största fokus.

"Vi försöker äta hälsosamt", berättar tjejerna. Och berättar att det mesta går att finna i de svenska livsmedelsaffärerna.

"Vi försöker äta hälsosamt", berättar tjejerna. Och berättar att det mesta går att finna i de svenska livsmedelsaffärerna.

Foto:

Övrigt2018-06-08 15:00

Tre lika långa, lika gamla och utseendemässigt snarlika unga kvinnor delar en lägenhet på norr i Katrineholm. Att de knappt känner varandra och nyss har flyttat hit från olika delar av världen, går knappt att tro när man ser dem cykla tillsammans runt om i staden. Jackie Altschuld från Los Angeles har varit längst i Katrineholm, 2 månader.

– Jag spelade fotboll i Norge ett halvår i en stad som verkligen låg långt norrut. Då kändes det som att man bodde på nordpolen och Katrineholm är verkligen trevligt i jämförelse, skrattar hon.

Hon hann landa en kort stund i föräldrahemmet innan det blev dags för att flytta till Sverige och få två helt okända rumskompisar. Chatham DeProspo blev DFK:s andra utländska nyförvärv att flytta in i trean.

– Jag studerade och spelade fotboll på collegenivå sist och bodde för mig själv. Jag har aldrig bott ihop med någon, så jag har fått inse att jag verkligen inte kan laga mat, men jag försöker i alla fall att inte vara dålig på att städa också, säger hon urskuldande och tittar upp på sambon Olivia Taylor, som flyttade in för några veckor sedan.

– Jag spelade collegefotboll och bodde i Amerika innan det här. Jag hann vara hemma hos familjen i Leeds i fyra dagar emellan, innan jag flyttade hit. Det var ett snabbt beslut, men det känns bra. Nu kommer dessutom föräldrarna kunna komma och titta på matcherna, de är bara två timmars flyg bort, vilket inte är något jämfört mot att flyga till USA från England, berättar hon.

Även om de inte känner varandra sedan tidigare delar de drömmen om en fotbollskarriär och numera också livet och vardagen.

– Vi gör allt tillsammans. Vi avslutar dagen med att sätta oss ned och dricka te och planera nästa dag, vad vi ska träna och vad vi ska göra, berättar Olivia Taylor.

Att fokusera på fotbollen och träningen är inte svårt i en stad som Katrineholm, är tjejerna överens om.

– Det känns som att vi har sett det mesta. Det hade kanske varit svårare att fokusera på träningen om det funnits mycket shopping, massor att se och göra, konstaterar Jackie Altschuld.

Och visst har de upptäckt en del skillnader mellan hemländerna och Sverige.

– Flingorna här har ju knappt något socker! Det är jättesvårt att hitta några goda då, berättar Chatham DeProspo.

Och Jackie Altschuld går fram till ett av köksskåpen och drar fram en tub med Kalles kaviar.

– Det här gav några i laget oss, men den har inte blivit rörd kan jag lova, skrattar hon.

Fotbollsspelarna har amerikanska körkort och är därmed förvisade till cykling som transport, vilket fungerar väldigt bra i nuläget.

– Det är så många som cyklar här! I USA är det enda naturliga att ta bilen överallt. Vi får se hur det blir för oss senare i år när det blir kallare, säger dem och medger att de inhemska lagkamraterna fått ställa upp som chaufförer en del dagar med dåligt väder.

– Men de har verkligen varit hur snälla och trevliga som helst. Vi har blivit medtagna till olika turistställen, som Taxinge slott och till glasstället i Söderköping.

DFK:s Lars Hedman får även han en extra guldstjärna av tjejerna.

– Han är den vi kan ringa direkt om vi behöver något. Han fixar allt från att skjutsa oss till akuten till att fylla på toapapper. Vi vet inte vad vi skulle göra utan honom!

På söndag är det återigen dags för match för damlaget, som denna gång möter gotländska P18 under tjejfotbollens dag på söndag.

– Det är bra om det kan inspirera yngre tjejer att spela fotboll och våga satsa, håller förvärven med om när de får höra om idén bakom dagen som är fylld av både matcher och aktiviteter för vuxna och barn.

– Nu hoppas vi bara att vi får vara hela och friska. Vi har kapaciteten att vara riktigt bra, men vi har haft otur med skador och frånvaro. Är hela laget hundra, då kan vi vara riktigt bra, säger tjejerna hoppfullt.

Både Olivia Taylor och Chatham DeProspo spelar under söndagen. Dock sitter Jackie Altschuld kvar på bänken, åtminstone ett tag till.

– Vi tar det säkra för det osäkra. Jag har fortfarande problem med nacken som jag behöver bli av med, men alla värden ser bra ut så förhoppningsvis blir det bättre snart, berättar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!