Succépremiär för unika Lipstick racing

Under 2016 föddes idén om ett racinglag med enbart kvinnliga förare. I april 2018 körde Lipstick racing, som har sin bas i Katrineholm, sin allra första tävling och slutade på en femteplats.

Hanna Rennergård från Örebro men som bor i Katrineholm sedan nio år tillbaka, tävlar för Lipstick racing men också KMK.

Hanna Rennergård från Örebro men som bor i Katrineholm sedan nio år tillbaka, tävlar för Lipstick racing men också KMK.

Foto:

Övrigt2018-05-08 07:00

– Alla tre har varit inne i racingvärlden ett tag och vi hade träffats några gånger på tävlingar. Jag ville satsa, men kände att den ekonomiska biten var för tung ensam. Så när jag fick frågan om att vara med i ett racingteam bara för tjejer, var det ett givet val att tacka ja, berättar den inflyttade katrineholmaren Hanna Rennergård.

Hon blev snabbt en del av racing-världen efter uppmuntran från KMK:aren Jonna Olsson, som tog med Hanna Rennergård på prova-på-dagar för tjejer. Bilsporten blev en del av Rennergårds liv, men hennes egna satsning fick vänta – i stället körde hon ibland Olssons eller andras bilar, var funktionär på tävlingar och åkte på läger. Motorintresset har hon haft med sig sedan barnsben, då hon gärna stod i garaget i hemstaden Örebro och mekade med sin pappa. Moped, bil och motorcykel var naturliga inslag i livet och en stor del av körvanan har hon fått från jobbet som polis.

– Men det skiljer sig ändå väldigt mycket från en tävlingssituation, skrattar Hanna Rennergård.

Lipstick racing-teamet har två förare till, Jenny Lindén och Eeva Leppänen, och tre mekarkillar varav en är Katrineholms motorklubbs Mikael Eriksson. Klubben är också delägare av bilen, som tjejerna tllsammans med resten av teamet köpt, tagit isär och byggt ihop själva.

– Det har varit en lång vinter med många timmar i garaget. I mitten av oktober fick vi bilen och i sedan dess jobbade vi på den nästan varje helg. Det var ren glädje när den gick igenom besiktningen!

Det är KMK, Mikael Eriksson och Hanna Rennergård som representerar laget i Katrineholm. De andra två förarna bor i Stockholm och Eskilstuna. Men samarbetet har trots distansen fungerat smidigt.

– Det är bra stämning och vi kan varandra ganska bra. Vi bestämde tidigt för att vi skulle lösa saker direkt och inte sura. Vi måste prioritera och lägger mycket av vår fritid på det här, då är det viktigt att man har kul också.

I premiärloppet för Sveriges äldsta amatörtävling, Nordic Six Hour Cup, blev Lipstick racing femma – vilket var över förväntan.

– Vi hade varit glada bara vi och bilen rullar in i mål. Det är ändå sex timmar körning och många varv.

Lipstick racing

Förare: Jenny Lindén, Hanna Rennergård och Eeva Leppänen.

Bil: Ombyggd Peugeot 206

NSHC (Nordic Six Hour Cup) kvarvarande tävlingar: 27 maj i Karlskoga, 10 juni på Falkenbergs motorbana, 11 augusti i Karlskoga, 9 september i Karlskoga

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!