Stallivet gör gott

I Trolldal möts behovet av stalliv, närhet till djur och natur, socialt umgänge och fysisk aktivitet. Varje vecka rider en grupp där fokus ligger på att ha roligt och att lära sig samtidigt – utifrån individens förutsättningar och begränsningar.

Ridning ute i friska luften.

Ridning ute i friska luften.

Foto:

Övrigt2017-05-18 05:00

Gruppen rider varje torsdagskväll. De är inte många, den här säsongen är det bara tre personer i gruppen, men de är rutinerade. En av dem har ridit sedan 1994, en annan sedan 1997 och en tredje är inne på sitt tredje år i Katrineholms ryttarförening Trolldal. Deras väskor är fulla av morötter och de är på plats i stallet långt innan lektionen börjar.

I den här gruppen får alla vara med, oavsett förutsättningar. Sofia Ronvall leder gruppen sedan ett år tillbaka.

– Jag började intressera mig för ridning för personer med funktionsvariationer tidigt eftersom min syster har Downs syndrom. Det kom helt naturligt för mig att tacka ja när jag fick erbjudandet om att leda den här gruppen. Jag tycker att alla ska få rida, hänga i stallet, vara med djur och skaffa kompisar. Det mår alla bra av både psykiskt och fysiskt, säger hon.

Just nu rider ingen som är rörelsehindrad vid Trolldal, men det finns möjligheter. I stallet finns en ramp man kan använda och träpallar är ett annat vanligt hjälpmedel. Vill man kan man få hjälp med att leda hästen. Förutom det så är det inte mycket som skiljer ridgruppen ifrån andra grupper.

– Skillnaden är att det är tydligare kommunikation, mer peppning och att vi har roligare, berättar Sofia Ronvall.

Hästarna är lugna, väl inridna och har ett bra psyke. Gruppen rider både inomhus och utomhus när vädret tillåter. Den här gången tar de först en runda i skogen innan de avslutar passet inomhus med trav, skritt och skänkelvikningar.

Den här dagen rider Pia Wallin hästen Whiskey.

– Hästarna är det bästa med ridningen, speciellt fjordhästarna. Sen är gruppen bra också. Jag trivs jättebra här, berättar hon.

Efter lektionen står tjejerna i stallet och matar hästarna med de medhavda morötterna. Anna Malmsten, som ridit hästen Omara, tycker att allt med ridningen är bra.

– Allt är kul. Att vara i stallet, att vara med kompisarna, att ta hand om hästarna. Allt är bra.

Hon står bredvid gruppkompisen Åsa Wikberg, som under lektionen red hästen Ranger. Hon håller med Anna Malmsten om att ridningen är bra.

– I dag gick allt bra för mig, speciellt skänkelvikningarna.

Gruppen rider igen nästa torsdag och alla deltagare längtar redan till dess. En timme går snabbt när man har kul. Gruppledaren Sofia Ronvall, som själv tillbringar nästan all sin lediga tid i stallet, hoppas att fler kommer att ansluta sig till gruppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!