Spåren vid Backa är skidåkarnas dröm

Katrineholm bjuder sällan på perfekta förhållanden för en skidåkare, som stora delar av säsongen får pendla dit konstsnön finns. Skidåkarna från Broby GoIF är därför lyriska över spåren på Backavallen, de förlängde i helgen.

Juha Laukkanen, Magnus Rostedt, Andreas Nyman och Anders Håkansson (även assisterade av Theodor Nyman) fördelar snön som Benny Pettersson kommer åkande med.

Juha Laukkanen, Magnus Rostedt, Andreas Nyman och Anders Håkansson (även assisterade av Theodor Nyman) fördelar snön som Benny Pettersson kommer åkande med.

Foto:

Övrigt2018-12-27 07:00

Under somrarna kombinerar de rullskidor med löpning och simning. Men så fort det blir kallare och första lagret grus läggs på gatorna, får de plocka undan rullskidorna, hålla tummarna för mycket snö och nöja sig med stakningsmaskinen på gymmet. Om de inte åker norrut – eller till anläggningar med konstsnö.

– Finns det snö spårar vi ute på Jättorp och det är vi väldigt glada för. Men det är ju inte så gott om snö här i Sörmland, så för att få en ordentlig säsong behöver vi åka på konstsnö. Det har handlat om att åka iväg på läger, eller om att åka till exempel Grosvad i Finspång där konstsnö finns. Fram till nu, säger Juha Laukkanen från Broby GoIF.

Den 15 december ordnade han tillsammans med personalen från Sportcentrum de första spåren någonsin på Backavallen. Det var då dubbla spår, uppmätt till 375 meter, totalt 750 meter att åka. Den slingan kompletterade ett helt gäng från Broby GoIF tillsammans med Sportcentrums Benny Pettersson i helgen, så att det nu finns 600 meter dubbla spår att åka – i en rundbana.

– Det är rena drömmen att få ha spår så här nära. Man vill gärna få in 100 mil skidåkning före Vasaloppet, men oftast landar man på ungefär 50 mil. Nu med dessa spår kommer jag säkert kunna avverka i alla fall tio mil här, köra några pass i veckan. Det är verkligen praktiskt, säger Marcus Sjöberg som bor i Katrineholm.

Klubbkompisarna Joel Fridén och Andreas Nyman håller med.

– Det är positivt, kanonbra. Här blir det mycket stakträning, det blir bra mycket roligare än en stakmaskin. Man blir inte uttråkad för att man åker runt, runt, det är väl bara att lyssna på någon bra podd, säger Joel Fridén.

Runt Backavallen rör det sig dessutom mycket folk och har man tur kan man kika på bandy samtidigt, flikar Andreas Nyman in.

– Det händer något då och då. Det är roligt att så många personer åker skidor här redan nu. Det är precis så vi vill ha det, det ska vara för alla. Vi ser ett stort intresse hos allmänheten. För vår del hjälper vi gärna till om någon behöver tips och råd också, säger han.

Skidåkarna från Broby tipsar

Gällande stavarna: se till att dra åt kontrollremmarna ordentligt. Staka kortare än vad du tror! Släpp vid höften och hjälp till med rygg och mage, det är de musklerna som ska göra jobbet och inte armarna.

Klä dig inte för varmt, kör efter lager på lager-metoden. Klädseln kan vara att jämföra den du skulle ha vid en löprunda utomhus, men lite mer vindtålig.

Ta det lugnt och stå kvar i spåret om du blir omkörd. Det är omkörarens ansvar att byta spår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!