Senast var Eivor Grafsund och Anders Nilsson, båda bosatta i Vingåker, som vanligt redo att ge råd och hjälp. De finns då i hembygdsföreningens lokaler i Takåsen på Erik Dahlsbergsvägen, ett plus för besökarna som också har tillgång till kunskapen där.
‒Det är ett perfekt samarbete vi har med hembygdsföreningen, och vi har många databaser till hjälp, säger Eivor Grafsund, vice ordförande i föreningen för släktforskare i Katrineholm, Flen och Vingåker.
Själv är hon fascinerad av släktforskning, och särskilt av domböcker.
‒Det är den bästa deckaren som finns, där du själv är huvudpersonen.
Hon började för 15 år sedan.
‒Jag började fundera på min mormors släkt. Hon hade flera bröder, det visste jag. Men farfar, vilka syskon hade han? Jag ringde till min faster, hon borde ju veta. Hon sa "ring till din kusin Birgitta", och hon sa "du ska gå en kurs". Så jag gick på kurs i Släktforskarnas hus i Leksand.
Anders Nilsson, som sitter intill, har hållit på med släktforskning ungefär lika länge.
‒Jag hade bytt knäled och tänkte att vad ska jag göra, jag kan inte sitta och titta in i väggen i tre månader, berättar han om hur det började.
‒Det är kul det här, det blir som ett gift. Det är spännande, säger han.
KFV släktforskarförening har 370 medlemmar. I Katrineholm har föreningen sina datorer i ABF:s lokaler på Videvägen 9 på Lövåsen. När det finns tillgång till hjälp kan det bli så mycket folk att de får vänta, säger Anders Nilsson.
Det är lätt att bli fast framför datorn, där gångna tider kan uppenbaras för den som letar, konstaterar både Eivor och Anders.
‒Det här är så roligt! Ibland upptäcker man att klockan är över midnatt, säger Eivor Grafsund.
För den som börjat fundera på sina anor ger hon rådet att prata med och fråga sina äldre släktingar.
‒Och så gå igenom skokartongerna med foton och skriv på baksidan. Med blyerts, säger Eivor Grafsund.
‒Man blir biten av det. Det är ens egen historia, säger Anders Nilsson.