SM blev en uppladdning

En härlig sensommardag med hög luft och kanske något för friska vindar var det bjöds deltagarna i mångkamps-SM för veteraner på Backavallen i Katrineholm. Men publiken svek, på läktaren satt kanske tio personer. Men vilka härliga veteraner de fick se.

Andreas Daun skickar iväg spjutet över 37 meter, bara en meter från personrekordet.

Andreas Daun skickar iväg spjutet över 37 meter, bara en meter från personrekordet.

Foto:

Övrigt2018-03-06 05:30

Som vi skrev om innan tävlingarna så fanns det två deltagare från arrangerande KSK Friidrott med och båda hamnade på pallen och hade gjort det även om de hållit på till söndagen eftersom det var så få deltagare i deras klasser.

Andreas Daun pratade vi med under spjuttävlingen då han hade hivat iväg spjutet nästan 34 meter i den kraftiga sidvinden. Det var förstås svårt att motivera sig för honom som tävlade ensam i 35–39-årsklassen.

– Man får tävla mot sig själv och sina egna resultat. sedan kan man ju alltid hoppas på att man kan slå någon av 45-åringarna här, säger han och pekar på sina lite äldre konkurrenter.

KSK:s Camilla Sevelin hade ungefär samma utgångsläge som Andreas, dock hade hon två medtävlare att tävla mot.

– Som jag sagt tidigare så gör jag det här bara för att visa barnen som jag tränar och som är här och tittar på mig att det viktigaste är inte att vinna, sa Camilla Sevelin.

Sedan fanns det tjejer som hade en annan lite tuffare attityd, även om det mest givetvis var på skoj. Men Catrine Eriksson är nybliven Europamästare från inomhus-EM i Madrid och om en vecka skulle hon ner till Spanien igen och tävla.

– På lördag åker vi till VM i Malaga och det ska bli roligt att tampas med världseliten. Men då är det två grenar till, 200 meter och spjut, och 200 är absolut ingen favoritgren för mig, erkände hon.

Men den här dagen hade börjat på allra bästa sätt med seger i häckloppet och höjdhoppet på tangerade svenska rekordet för kvinnor 45–49.

– Jag hoppade 1,52 och det är det bästa jag gjort som 45-åring, men för 25 år sedan hoppade jag 1,73. Men det känns väldigt avlägset nu, skrattade hon.

Bland de äldre som tävlade var Tor Trondset, 83 år, från Nynäshamn. Han hade inget motstånd i sin klass, men han var inte nöjd med sin dag.

– Huvudet vill en sak, men kroppen säger något helt annat. Vi får se hur det blir med 1500 meter, jag tror knappast att jag orkar ta meig runt, men då kliver jag av, sa Tor innan loppet.

Och han fick rätt. Efter 400 meter gjorde en smärtande sätesmuskel att han fick kliva av. Men han var glad för det.

– Det är roligt att komma ut och träffa folk och få tävla, sedan hur det går är inte så viktigt, men jag har visst vunnit VM några gånger, sa han liksom lite i förbigående...

13 år yngre är Bengt Olsson, 70 år, som coachades av sin son Peter, 37 år. Inför 1500-metersloppet såg Peter fram emot att se pappa springa ner mot sex minuter och helst under. Det skulle innebära en kilometertid på fyra minuter, i så fall helt sanslöst bra gjort av en 70-åring.

Och när loppet drog i gång trippade Bengt snart nog ifrån de andra och efter fyra varv spurtade han i mål på rekordtiden 5,58!

– Jag skulle vilja slå ett slag för att friidrottsförbundet satsar lite mer på oss veteraner, det fins ett stort intresse och jag vill att fler ska börja. Jag har aldrig mått så bra som nu när jag har börjat träna friidrott som 65-åring, sa Bengt Olsson från Kungälv.

– Och du! Vet du vad jag har för mål nu?

– Jo, jag ska ta guld i veteran-VM 2048, då fyller jag 100 år, skrattar Bengt Olsson.

Och ta mig tusan om jag inte tror att det är ett löfte som han kommer att hålla, den glada gamängen från Kungälv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!