Föräldrarna till en elev vid Sävstaskolan har vänt sig till Skolinspektionen angående att deras barn inte fått hjälp av talpedagog och inte utretts för eventuell dyslexi.
Skolinspektionen begärde in en utredning och svar på flera frågor kring ärendet.
Stefan Bohlin är rektor vid Sävstaskolan och i hans svar till Skolinspektionen framhåller han bland annat att eleven har godtagbara kunskaper. Men att vid en kartläggning av alla elevers läshastighet av enstaka ord fick eleven ett lågt resultat.
Extraanpassningar har satts in, slår Bohlin fast i sitt svar, såsom extra lästräning med speciallärare tre gånger i veckan, och eleven har även lästränat tillsammans med en kamrat och på egen hand.
Förliden vårtermin erbjöds eleven fyra träningstillfällen i veckan. Träningen har gett resultat, understryker Bohlin, och eleven läser nu dubbelt så fort än innan.
Behov av en specialpedagog fanns och finns, men då tillgången till talpedagog varit begränsad har en utredning dröjt. Från denna termin ska det finnas full tillgång till talpedagog, betonar Bohlin.
I en replik till kommunens yttrande slår föräldrarna fast att tillgången på talpedagog varit begränsad i minst tre år.
Och föräldrarna har bett om att dyslexiutredningen ska utföras av en logoped. Skolinspektionen vill utifrån detta ha svar på om eleven kommer få stöd av talpedagog denna termin, vill se att åtgärder för en lugnare klassmiljö kommer till stånd och vill veta om någon dyslexiundersökning kommer att genomföras.
Stefan Bohlin konstaterar att det rått brist på specialpedagogs insats.
‒Det stämmer att vår talpedagog varit sjukskriven under olika omgångar de senaste åren.
Föräldrarnas önskan om att dyslexiutredningen ska utföras av en logoped får stöd av Bohlin.
‒Det är vår förhoppning att logoped kommer att ha möjlighet att utföra en utredning.