En bit in på den 64 km långa första specialsträckan rasade en stötdämpare och det såg illa ut för ekipaget. Men de tog sig i mål och möttes av beskedet att ss2 var struken. Det gav mekanikerna tid till att fixa stötdämparen till dess ss3 skulle börja.
‒Sedan tog vi oss igenom ss3 utan problem, men vi hade tappat lite tid och placeringar i och med haveriet på den första sträckan, berättar Christer Carlsson.
Rallyt går igenom både Kenya och Tanzania och överallt står lokalbefolkningen och hejar och klappar händerna när bilarna drar förbi. Vägarna i Tanzania är något bättre än i Kenya.
‒Det är onekligen lite speciellt att dra igenom byar i 120–130 kilometer i timmen och i dag höll vi på att få en kossa i fronten. Janne tvärnitade och jag tutade för allt jag var värd, det tog ett tag, sedan flyttade den på sig lite sakta, berättar Carlsson.
Christer Carlsson berättar att det inte är någon dans på rosor att vara kartläsare i Safarirallyt. Det är inte lika strukturerat som hemma och det blir många ändringar i väganteckningarna kvällen innan.
‒Det tar minst två timmar varje kväll att gå genom allt för mig. Sista ändringen för i dag kom 50 minuter innan start och sedan blir det fortlöpande ändringar under dagen.
Nu återstår det två dagar av rallyt, med 44 mil transportsträckor och 30 mil fartsträckor, innan det är dags för målgång på fredag eftermiddag.