"Oacceptabelt att göra skillnad på kön"

När domaren vägrade ta den 14-åriga flickspelaren i hand efter matchen lämnade laget planen i protest.

Foto: Wivestad Grøtt, Vegard

Övrigt2017-07-04 19:45

Händelsen utspelade sig i förra veckan i Eskilstuna, mellan ett lag från Eskilstuna och ett från västra Sörmland. Det var en jämn match som slutade oavgjort.

När hemmalaget såg att det gästande laget hade en flickspelare med fick ledarna information under uppvärmningen att matchen skulle dömas av en av Eskilstunaklubbens föreningsdomare, som på grund av sin religion inte vill ta flickor i hand.

‒Men han tittade inte ens åt hennes håll under matchen eller svarade om hon frågade, säger flickans mamma.

Efter matchen tog domaren alla hemmalagets spelare i hand. Det gästande laget bestämde att flickspelaren skulle gå först när laget tackade domaren för matchen.

– Vi hade gjort upp att om han inte hälsade på henne, då går vi alla därifrån. Vi tycker inte att man ska sära på killar och tjejer och i fotboll är man ett lag, säger bortalagets tränare till Eskilstuna Kuriren.

Hos Eskilstunaklubben har de diskuterat frågan om handslag en längre tid. Det har hänt tidigare att deras domare inte skakat hand, men då med en kvinnlig tränare. Domaren i det aktuella fallet hälsar och tackar i stället genom att lägga ena handen på hjärtat och göra en lätt bugning.

‒Vi blev tillsagda att min dotter skulle tacka på samma sätt. Men vi lever ju i en annan religion som inte tackar så. Det hade ju också blivit fel, säger flickspelarens mamma.

Eskilstunaledaren anser att den som förening inte kan kräva att domaren handhälsar eftersom det råder religionsfrihet i Sverige. Han tror dessutom att ett sådant krav skulle stänga ute djupt troende muslimer från det svenska föreningslivet.

Enligt Svenska fotbollförbundets värdegrund går jämställdhet före religionsfrihet i fall som detta enligt integrationssamordnaren Sevana Bergström.

– Vi på förbundet kommer aldrig att öppna upp för tolerans som särskiljer individer utifrån deras kön. Jämställdheten är överordnad, säger hon till EK.

– En ledare eller en domare ska vara en förebild och utgå från svensk fotbolls värdegrund, då gör man inte skillnad på tjejer och killar. Man får inte anpassa sin hälsning på grund av att religionen säger att man som man inte får skaka hand med en kvinna, för då gör man ju skillnad på könen.

Även om förbundets linje är tydlig är det upp till förbundet på distriktsnivå och berörd förening att själva besluta hur de ställer sig i frågan.

Händelsen togs upp på Katrineholms domarklubbs möte i förra veckan.

‒Vi har flera medlemmar av samma religion som Eskilstunadomarens. Men våra domare har ingen förståelse för det som hände. Enligt dem är det en sak att handhälsa på gifta kvinnor, men inte på unga flickor, säger ordföranden Lars-Håkan Skoog.

‒Det som hände i Eskilstuna skulle inte kunna hända här, det är vi överens om i domarklubben, fortsätter han.

EK har även varit i kontakt med den aktuella domaren i Eskilstunamatchen som har avböjt att medverka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!