Golf är en av de sporter som kan ha flest utövare, med uppskattningsvis en miljon spelare med grönt kort och ungefär hälften så många som tillhör en klubb i någon form. Sporten har en längre tid kämpat för att bli en folksport och sudda ut stämpeln som snobbsport, som golfen fortfarande brottas med. Flera stora steg har tagits de senaste åren och ett stort steg på vägen var när golfen blev klassad som friskvård i december 2017.
– Nu kan man ansöka hos sin arbetsgivare om att friskvårdspengen ska gå till medlemsavgift, greenfee eller liknande, säger Nicklas Harlin.
Vi träffar Nicklas i klubbhuset vid Vingåkers golfbana vid Båsenberga där han har sin arbetsplats. Den här regniga septembereftermiddagen är han ensam i huset och vi sätter oss i soffgruppen och börjar pratat om golfen som han brinner för.
Han är en riktigt duktig golfare med 0 i hcp, men det blir lite si och så med träningen nuförtiden.
– Om man har jobbat med golf i åtta–tio timmar, så är kanske inte det första man tänker efter arbetet att: "Man kanske skulle ta en golfrunda?". Nej, det blir nog bara en runda i veckan nuförtiden.
Som golfinstruktör finns ju också en uppenbar risk att de man spelar med försöker kapa åt sig ett och annat tips under rundans gång.
– Ja, det har kanske hänt någon gång, säger han och skrattar.
Det intressanta med golf är att det faktiskt är en sport för alla och Nicklas underblåser den devisen genom att berätta om spannet i ålder mellan de yngsta och äldsta medlemmarna i golfklubben.
– Vi har en tjej som är 6 år och sedan har vi 101-åriga Birgit Läckgren, som så sent som i somras sa till mig att hon funderade på att trappa ned golfen en aning, det tycker jag är härligt.
Volleybollklubben har en hel del nysvenskar i sin verksamhet och de har ofta påtalat hur bra det är för olika invandrare att komma in i det svenska samhället.
Hur har ni det med integreringen ute på golfbanan?
– Vi har ett projekt i skolan som vi började med för två år sedan. Varje skola med elever i klass 4 till 6 har fått en bag med golfprylar, där bollarna är mjuka och där man ska kunna prova på golfen på gymnastiklektionen utan att behöva åka ut till golfbanan. Vi har väl inte sett något konkret resultat av det ännu, men vi vill att golf ska bli en folksport som alla kan hålla på med.
Vingåkers golfklubb har funnits sedan 1990 då man anlade nio hål. 2006 utökades banan till att bli en 18-hålsbana och den klassas i dag som en medelsvår bana och det är ungefär där man vill vara.
– Det får inte vara för svårt och komplicerat då åker man härifrån med en dålig känsla och kanske inte kommer tillbaka, men det får heller inte vara för lätt.
Det är alltså lite av en balansgång och det är kanske också frågan om det går att utöka banan med fler hål.
– Vi har mark för att kunna göra ett antal hål till, men jag ser inte att vi har något direkt behov av det. Vi har ungefär 500 fullvärdiga medlemmar, 1000 med dem som har grönt kort. Sedan har hotellet, som ligger vägg i vägg, ungefär 1000 gäster per år som spelar golf och till allt detta räcker det med våra 18 hål, summerar Nicklas Harlin.
Vad gör du i väntan på nästa säsong?
– Jag har en anställning som är en kombination av många olika sysslor: golfpro, caféföreståndare, instruktör, har hand om golfshopen och kansliansvarig och så hjälper jag till ute på banan också. Man kan säga att sommarmånaderna är mest intensiva och sedan kommer det en lugnare period under vintern, men då är det en hel del administrativa sysslor, ekonomi och planering inför nästa säsong som gäller.