Nästan 100 tomtar joggade runt staden

I ett gnistrande vinterklimat, idylliskt för att vara dagen före doppardagen, tog sig 98 tomtar runt staden i en femkilometersjogg – för att sprida julglädje.

Foto:

Övrigt2018-12-23 13:50

Evenemanget, som för första gången ordnades i Katrineholm men som är ett stående inslag i större städer, offentliggjordes på Facebook för bara några veckor sedan men uppslutningen av tomteklädda joggare var stor.

– Fantastiskt kul med så stor uppslutning, sa Helena Svensson, som dagen till ära var klädd i rött från topp till tå – och hade renar på strumporna.

Initiativtagarna, Björn och Lisa Sund, ville sprida lite extra julkänsla samtidigt som de kopplade joggen till välgörenhet.

– Det är inget lopp, så det är ingen anmälningsavgift. Däremot bidrar alla som joggar och även några som bara stöder initiativet, med pengar som går till Unicef:s julklappar som räddar liv, berättar Lisa Sund.

– Det är roligt att så många kommer trots att man har mycket för sig. Vi har det ju likadant, fullt upp inför jul. Men så här får man in träningen också, säger Björn Sund.

Med i tomtegänget fanns barn, unga, pensionärer, elitidrottare och vardagsmotionärer. En i mängden var Peter Henriksson, som troligtvis hade mest skägg att stoltsera med för dagen.

– Detta är en riktigt kul grej. Jag, min fru Karin och min dotter Stina springer i dag. Sedan är det säkert bra att kompensera upp mitt pepparkaksmissbruk med lite motion, skrockar han.

Dottern 12-åriga Stina Henriksson har hittat sin syssling Lisa Österberg i massan och de är taggade på en löptur, även om de tror att det kommer att bli lite jobbigt.

– Jag kommer säkert att halka, det är så halt, skrattar Stina Henriksson.

Med i pärlbandet av tomtar, tomtenissar och tomtemödrar fanns det inte bara en hund – utan också en ren. Mats Wangenfors hade med sig Pegasus, som dagens ren hette.

– Han är en van joggare. Den mest vältränade av oss två, konstaterade Mats Wangenfors.

När tomtarna hade joggat klart KK-joggens femkilometersslinga blev det en spontan ringdans och torget fylldes av julhälsningar.

– Målsättningen var att det skulle vara avslappnat och roligt och det var precis så det blev, pustade Lisa Sund ut när hon tillsammans med några andra tomteklädda katrineholmare nådde slutmålet – Stortorget.

Vid 15-tiden på söndagseftermiddagen hade Björn och Lisa Sund fått ihop totalt 11200 kronor till insamlingen.

– Vi är jättenöjda över att så många ville delta och är så givmilda, sammanfattade Björn Sund dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!