Men det är som ledare han blivit ett respekterat namn i fotbollskretsar, framförallt i Sörmland, men även på riksnivå.
– Jag tror att jag var 22 år när jag började träna Malmköping, säger han.
Förebilder har han haft många, både spelare och tränare, på olika nivåer.
– Min första idol var fyra år äldre Björn Jonsson i Malmköping. Som tränare har jag stor respekt för Roger Gustafsson som tog fem SM-guld på sex år, det är det ingen som gjort. Sedan blev han ungdomsansvarig efter det.
Det innebär att Roger Gustafsson och "Nacka" har gjort ungefär samma resa fast på olika nivåer. Även Skoglund tog hand om A-lag tidigt och lyckades ofta bra, ofta hörs lovord över honom från gamla spelare. Sedan har Gustafsson och Skoglund gjort samma omvända resa och börjat ta hand om ungdomslag, senaste (sista?) A-laget "Nacka" hade hand om var KSK 2004.
– Det är ungdomar jag brinner för, att se spelare utvecklas lära sig grunderna och bli bättre och bättre, så det är ingenting konstigt med det, tycker jag.
Roger Gustafsson blev, enligt Skoglund, värvad till IFK Göteborg för att klubbens starke man, Anders Bernmar, inte kunde engelska, och sedan fick han en större och större roll kring A-laget.
Några andra tränare som har haft stor påverkan på Skoglund är Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg, men kanske ännu mer, en i pressen bespottad figur, Lars "Laban" Arnesson.
– Han hade visioner och var väldigt nyfiken på utveckling och nya idéer. Men när han började skälla ut journalister var hans dagar räknade, säger "Nacka" – och tittar på mig...
I dag är Mikael "Nacka" Skoglund ungdomsansvarig i Värmbols FC, där tycker han att han får gensvar för sina idéer om hur fotboll bör bedrivas.
– Vi har idag en verksamhet som ser väldigt annorlunda ut mot för 10–20 år sedan. Med början nästa år ska hela Sverige gå över till att spela så här på ungdomssidan:
3-manna när man är 6–7 år. 5-manna när man 8–9 år. 7-manna vid 10–12 år. 9-manna vid 13–14 och först vid 15 års ålder får man börja spela 11-mannafotboll.
– I England har man gjort en film som proportionerligt visar hur stor en plan och ett mål är för en 9-åring. Målen är över tre meter höga och det är 60 meter ut till hörnflaggan. Det blir absurt, men ändå en sorts verklighet, mycket intressant, säger han.
En annan sak han infört är mentorer för ledare i pojklagen. Urban "Abba" Pettersson har hand om ledarna för de äldsta, Christer "Pugge" Carlsson, Mats Dahlin och Thomas Westberg för de övriga tre lagen.
– Tanken är att vi inte ska göra en massa felaktigheter som ledare, som jag själv gjorde när jag var ung och oerfaren. Vi sätter kunnigt folk som visar ledarna vilka övningar som är lämpliga och hur de ska bete sig och allt som har med en ledarroll att göra.
Vad har du själv för fotbollsfilosofi?
– Man måste skilja på ungdomsfotboll, seniorfotboll och elitfotboll. Vad det gäller elit så är Barcelona roliga att se. Sedan gjorde Janne Andersson ett strålande jobb i årets VM, men det var ju helt försvarsinriktat och bra efter förutsättningarna. Så filosofin förändrar sig hela tiden.
Vad tycker du om elitlägret i Halmstad?
– Det gillar jag inte, ungefär 73 procent av deltagarna är födda första halvåret, det ser likadant ut varje år. De har haft en tidig fysisk utveckling och det är samma spelare som sedan kommer in på fotbollsgymnasierna. De som inte kom med, måste på egen kraft ta sig vidare och det är inte så lätt när så mycket annat börjar locka i den åldern som kanske är roligare, tjejer, andra idrotter, utbildning. Därför tycker jag att fotbollen ställer till det för sig när så många sållas bort.
Hur ska man göra då?
– Ta bort lägret! Jag var på en konferens i november för många tränare och i stort sett alla förbundskaptener i hela Sverige och då sa jag att jag tyckte det var bra att Skåne, Västergötland och Halland har hoppat av från Halmstadslägret och det blev reaktioner. Jag tycker att man ska ha en löpande agenda från 15 år upp till 20 år och inte bara enstaka läger, då kan fler hoppa på tåget under gång.
Zlatan var väl inte med?
– Nej, och inte Henke Larsson, och Ken Sema dömdes ut som 19-åring av IFK Norrköping och nu är han landslagsman.
Är det okej att träna fotboll 49 veckor av 52?
– Ja, om man själv vill. Annars är jag en vän av att prova på så många idrotter som möjligt.
När ska man specialisera sig?
– Det är någonstans kring 15–16 år man bör välja huvudidrott. Men i Sörmland skrev alla olika idrottsförbunden på ett policydokument i april där de åläggs att komma överens och att det är spelaren som själv ska bestämma vad han vill göra och också vara välkommen tillbaka i klubben när tex handbollssäsongen är avslutad. Sedan måste det också sippra ner till varje förening och fungera rent praktiskt. Det är den svåra biten.