Som sjuåring följde Mira Gustafsson i sin storebror Alexanders fotspår och började med brottning. Något som hon inte har haft anledning att ångra. Förra året blev hon två i fristil på Mälarcupen och just nu rankas Flenstjejen som fjärde bästa brottaren i Norden i sin viktklass.
– Jag gillar att träna och jag fattade snabbt att brottning var min grej, säger hon.
"Jag visste redan då att det var en svår sjukdom"
För ett och ett halvt år sedan ställdes dock hela tillvaron på ända.
– Jag var törstig hela tiden och det kändes i kroppen att något inte stämde.
Efter en undersökning fick Mira Gustafsson diagnosen, hon led av typ 1 diabetes.
– Det var jobbigt för jag visste redan då att det var en svår sjukdom. Min pappa har haft diabetes sedan han var åtta.
I Mira Gustafsson fall innebär det att hon måste ta upp till nio sprutor och flera blodsockertester om dagen.
– För lågt blodsocker kan leda till hjärnskador, eller i värsta fall döden. Är nivån för hög kan det leda till hjärt- och kärlsjukdomar längre fram i livet. Det är viktigt att hela tiden vara noggrann och inte slarva.
Hur påverkar din diabetes din vardag?
– Ganska så mycket. Jag måste alltid ha koll på vad jag stoppar i mig. Det är mycket att ta med i beräkningarna och allt jag äter påverkar mitt blodsocker.
I och med sjukdomen fick Mira Gustafsson dra ner på träningsdosen och i dagsläget blir det två pass i veckan. Hon har en sensor, som mäter blodsockernivån, fäst på överarmen och en insulinpump monterad intill naveln. Vid träning och tävling får hon ta bort pumpen och täcka över infarten och sensorn så att de inte skadas.
– Det är en hel del att tänka på, men det är kul att visa att det går att brottas ändå, säger hon.
Vad är det med brottning som du tycker är kul?
– Det mesta. genom brottningen har jag fått många kompisar runt om i Sverige. Jag tycker om att både träna och tävla. Jag gillar att ta ut mig och spänna musklerna framför spegeln. Men mest av allt gillar jag att vinna, jag har en vinnarskalle.
Hur känns det att vara nominerad på Flens idrottsgala?
– Det är bara kul och det betyder mycket för mig. Det är skönt att kunna visa att det går att prestera trots sjukdomen. Jag tävlar trots allt på samma villkor som friska ungdomar.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag ska bli veterinär och så ska jag ta mig till OS. När jag blir stor ska jag bli en brottande veterinär helt enkelt.