Mikael gick ned 100 kilo utan nyårslöften

För tio år sedan mådde Mikael Lindahl, i dag 36 år, psykiskt dåligt, vägde 190 kilogram och stod inför valet att antingen ändra sin livsstil eller att så småningom dö i fetma. Han valde livet.

Övrigt2019-01-02 18:00

– Jag ser ingen poäng med att ha ett nyårslöfte om man inte håller det. Att sätta upp mål är bra, men det kan man göra vilken årstid som helst, säger Mikael Lindahl, som i dag väger 90 kilo, tränar sex dagar i veckan och inspirerar andra till en hälsosam livsstil på sociala medier.

– För mig kom vändningen 2009. Då hade jag haft en period av tröstätning och psykisk ohälsa och gått upp till 190 kilo. Till slut träffade jag en läkare som sa till mig, svart på vitt, att jag behöver välja på att dö i fetma eller ändra min livsstil. Jag kom fram till att jag ville leva, berättar han.

Det var inte enkelt. Mikael Lindahl berättar att han efter en tuff barndom där han flyttat runt i olika fosterhem under 14 år och därtill blivit mobbad i skolan kände att maten var hans enda vän.

– Jag visste heller inte hur man skulle äta för att vara hälsosam. Det jag åt var pizza, glass, socker och allt var i stora lass. Men jag bestämde mig för att jag skulle klara det, jag hade så många år framför mig, säger han.

Det följande halvåret gjorde han en helomvändning. Han fastade så när som på juicer ända till att han hittade in på gymmet.

– Det var extremt och är inget jag brukar rekommendera folk. Det var en stor mental bit, en extrem utmaning, men jag lyckades bevisa att jag klarade av det. Med tiden ökade mitt självförtroende och när jag sedan började träna på gymmet blev det naturligt att äta mer igen. Det var svårt, men jag tog små steg i början och smög in hälsosam mat, så som sallad, frukt, fisk, kött. Och jag tyckte att träningen var så rolig och till den ville jag ha mer energi, berättar Mikael Lindahl.

Idag äter han mycket men hälsosam mat och unnar sig onyttigheter ibland. Träningen är en viktig del i livet och något som han absolut inte vill vara utan.

– Jag är nykterist, men träningen är min drog. Jag tränar på morgonen, nästan varje dag, och jag har aldrig mått bättre. Jag känner mig pigg, alert och fit for fight. Jag kommer knappt ihåg hur det kändes att väga så mycket som jag gjorde, men jag vet att jag var trött, hade ont och att allt var tungt. Jag brukade föreställa mig att jag var någon annan, för att det var så jobbigt.

Han motiveras av att inspirera andra med sin resa och att sprida de verktyg som han hittat för att hålla i en hälsosam livsstil.

– Det blir en positiv spiral. Det ska vara tungt att träna, det är inte alltid en dans på rosor, men jag har aldrig ångrat ett träningspass. Jag har alltid bilden av mig själv, när jag vägde 190 kilo, i bakhuvudet. Det motiverar mig på dåliga dagar, säger han.

Inför det nya året är det många som har som mål att träna mer och äta mer hälsosamt. Om det säger Mikael:

– Jag tror att man måste fråga sig själv vilken typ av människa man vill vara och vilket liv man vill leva, och sedan är det bara att köra. Det allra svåraste är att ta sig ur soffan, men när man väl är i gång kommer resultaten och hälsan som gör att man behåller motivationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!