Mer ork i vardagen med konditionsträning

Varannan vuxen har farligt dålig kondition. Det konstaterades för snart två veckor sedan när en studie vid Gymnastik- och idrottshögskolan. Men i Katrineholm finns det många olika sätt att förbättra sin kondition. Det berättar gruppträningsinstruktören Jessica Grederup.

Jessica Grederup menar att det räcker att höja pulsen två, tre gånger i veckan och röra på sig i vardagen.

Jessica Grederup menar att det räcker att höja pulsen två, tre gånger i veckan och röra på sig i vardagen.

Foto: Privat

Övrigt2018-12-20 15:00

I studien har gränsen för riskabelt dålig kondition dragits strax över det värde som brukar krävas för att klara en tio minuter lång promenad i rask takt utan vila.

Elin Ekblom Bak som är universitetslektor i idrottsvetenskap vid GIH och en av författarna till studien menar att dålig kondition ökar risken för flertalet folksjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Hon lyfter också att dålig kondition minskar chansen att orka med sin vardag.

Just vardagsorken är något som gruppträningsinstuktören Jessica Grederup nämner som en av de första fördelarna när man kommer i gång med konditionsträning:

– Konditionsträning är tacksam på det sättet. Det går snabbt att jobba upp kondisen, även om den är färskvara, Så man märker tydlig skillnad i vardagsorken, säger hon.

Sedan ett halvår leder hon gruppträning på Friskis och Svettis.

Träningsformen heter indoor walking (att gå inomhus) men kan snarare liknas med att jogga eller åka skidor på ett skonsamt sätt.

– Man bör ju röra sig låg­intensivt 30 minuter om dagen, exempelvis genom promenader. Sedan är det bra för konditionen att två gånger i veckan få upp pulsen ordentligt. Det är då man verkligen tränar hjärtat och blir bättre på att syresätta kroppen. Det är det konditionsträning handlar om, säger hon.

Hon nämner flera förslag på sådan träning, där spinning, löpning, indoor walking och dans är några exempel.

– Men huvudsaken är att man gör något som man tycker är roligt. Behöver man extra push, tycker jag att det hjälper att träna ihop med andra, till bra musik och gärna med en tränare eller ledare, säger hon och förklarar att det är orsaken till att hon valt att bli grupp­träningsinstruktör.

Nu när hon är föräldraledig blir hennes egen konditionsträning främst promenader på fem till åtta kilometer om dagen och pulshöjningen får hon när hon själv leder pass.

– Oftast blir det intervallpass. Det ger intensitet och man styr träningen efter sin egen nivå, så alla kan köra tillsammans, avslutar Jessica Grede­rup.

Fysisk aktivitet minskar risken för:

Förtida död, oavsett orsak

Hjärtkärlsjukdom, t ex högt blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke

Metabola sjukdomar, tex typ 2 diabetes, fetma, metabola syndromet

Cancer, t ex tjocktarms- och bröstcancer

Fall och benbrott, t.ex. höftfraktur

Psykisk ohälsa, t.ex. demens, depression

Källa: YRKESFÖRENINGAR FYSISK AKTIVITET

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!