Jonas Nilsson vid Sörmlandsidrotten jobbar dagligen ute i samhället för att få till en fungerande verksamhet. Men han upplever det ibland som om när man försöker få till en integration i föreningar så blir det istället det omvända.
– En invandrarförening fångar upp ”sina” ungdomar och låter dem syssla med olika idrotter. Men det bästa vore att slussa dem vidare till de föreningar som finns. Annars blir det ju segregering i stället för integrering, säger Jonas Nilsson.
Han menar att barnen redan blir integrerade i skolan. Därför vore det bättre att slussa dem vidare till befintliga föreningar eftersom det omvända, att få svenskar till invandrarföreningen, är väldigt svårt.
Enda gången det sker är om invandrarlag, som till exempel Assyriska, börjar klättra i seriesystemet, då kommer även svenskarna.
En förening som lyckats bra med integrering är KIF-basket genom sin stadsdelsserie. Även Värmbols FC har lyckats, mycket tack vare en kostnadsfri fotbollsskola där klubben attraherat en viss målgrupp i samhället.
Här menar Jonas Nilsson att den relativt nystartade idrottsalliansen har en viktig funktion att fylla. Han vill att det startas aktiviteter där barnen bor, alltså en uppsökande verksamhet. Ungefär som KIF:s stadsdelsserie som är ett föredöme. Här skulle fotbollen och andra idrotter och verksamheter kunna ta efter.
Alliansen ihop med kommunens "Lyckliga gatorna" skulle kunna göra en insats. Men då handlar det inte bara om idrott utan kultur, friluftsaktiviteter, teater, scouter och annat.
– Det är här som alliansen har utmaningen att samordna allting. Annars kan vi få 15 föreningar som åker ut och då blir det svårt. Det viktigaste är att barnen får prova på olika aktiviteter. Sedan när de blivit kanske 11-12 år kan de kanske bestämma sig om de vill lira fotboll, handboll, vara scouter eller spela teater och då kan de söka sig till den förening som håller på med just detta.
Hur ska den ideella idrottsalliansen klara av det?
– Maria Wallén är anställd som verksamhetsutvecklare och kan de här bitarna. Johan Sundholm är ordförande i alliansen och sedan har kommunen sin föreningsservice med Magnus Rostedt och Karin Wadman, och så vi på Sörmlandsidrotten och även Lyckliga gatorna. Bland dessa gäller det att hitta respektive roller för vem som gör vad, säger Jonas Nilsson.
Det är givetvis inte lätt att veta vart man ska vända sig. Skulle man sedan inte behärska språket är det ännu ett hinder.
Ett aktivitetsbidrag är egentligen inte lösningen, då har man väl bara köpt sig fri från ansvar?
– Helt rätt, då är det lätt att säga att det är alliansens ansvar eftersom de fått bidrag och sedan släpper man det, säger Jonas Nilsson.