Lugn och explosivitet ska göra dem till svenska mästare

Sex unga talanger från Wado Karateklubb Katrineholm åker till Solna i helgen för att tävla i SM. Några av dem har redan flera guldmedaljer medan två gör sin SM-debut.

David Gustafsson tränar fyra, ibland fem gånger i veckan, för att bli en av världens bästa.

David Gustafsson tränar fyra, ibland fem gånger i veckan, för att bli en av världens bästa.

Foto:

Övrigt2018-03-22 18:30

En av dem är Erik Rombo, 14 år. På fredag kör han sitt första SM i kumite, i kadettklassen i för 70 kilogram.

– Jag är inte så nervös än, men jag kommer nog att bli det, berättar han under tisdagskvällens träningspass.

Han har tränat karate i tre år efter fler år av hockeyspel. Den individuella idrotten lockade honom.

– Det är skönt att ha kontroll och kunna lita på sig själv.

Han erkänner att det dock ibland kan innebära lite för mycket av det goda och att han fått fokusera på att dra ned lite på träningen på sistone.

– Jag ångrar inte att jag tränat mycket för jag har utvecklats, men samtidigt så fortsätter jag utvecklas nu när jag tränar lite mindre och äter mer, berättar han.

Erik Rombo har siktet inställt på ett debutantguld – något han tidigare lyckats med på DM. Men med ryggproblem veckan innan SM har han fått vila och gått på behandlingar så nästa gång han kör fullt ut är under tävlingen.

En annan debutant i sammanhanget är David Gustafsson, 14 år, som tävlar i kata, också i kadettklassen. Inte heller är han nervös, trots att SM är hans hittills största tävling.

– Det är coolt!

Han har ägnat sig åt karate i drygt sju år och har siktet inställt på en pallplats.

– Det kommer bli svårt, en riktig utmaning men jag tror att jag kan ta en pallplats, säger han.

För David Gustafsson handlar karate om fokus, snabbhet och kondition – och att vara bra på allt. Han tränar fyra, ibland fem, gånger i veckan och motiverar sig genom att sikta högt. Målet är att bli en av de bästa i världen.

Med sig i klassen har han klubbkompisen Filip Pham, även han 15 år, som gör sitt andra SM. Förra året, 2017, fick han med sig en silverplacering.

– Det kommer bli spännande, säger Filip Pham, som inte heller ser det som en omöjlighet att vinna i sin klass med tanke på förra årets placering.

– Nu hoppas vi på att båda (David Gustafsson och Filip Pham) kommer till finalen och får kämpa om guldet mot varandra, skrattar storebror och tränare David Pham, som även han deltar på SM.

För honom blir det nummer fem i ordningen och med sig i bagaget har han flera guld och några silver. I år är det U21- och seniorklassen som gäller, men han vågar inte riktigt hävda att guldmedaljen är hans.

– Det var en tuff lottning och jag kommer möta landslagsmän. De är duktiga, allt jag kan göra är mitt bästa så jag hoppas att det räcker, säger han.

En revanschsugen klubbkompis är Gabriel Österberg, som kört tre SM tidigare och fått med sig bronsmedaljer hem i från varenda ett. Han tävlar i kumite, i U21 och seniorklassen och siktar även han på prispallen.

– Men mitt mål är guld, jag har tre brons så det borde inte vara helt omöjligt, säger han.

En som inte bryr sig om placeringen, utan om att gå in och göra sitt bästa, är 16-åriga Tuva-Axeline Pettersso, som tävlar i juniorklassen i kata för damer. I fjol gjorde hon debuten i det svenska mästerskapet, men hade tre månader innan tävlingen fått på träningsförbud efter att ha diagnostiserats med hjärtproblem.

– Det var tufft och jag kommer inte ens ihåg hur jag placerade mig. Men nu är jag tillbaka, har blivit friskförklarad och jag är revanschsugen, berättar hon.

Gänget från Wado KK tävlar både fredag och lördag och kommer att bo tillsammans på hotell i Stockholm under vistelsen.

Fakta om kata och kumite

I karate tävlar man oftast i två olika läror, kata och kumite. Kata består av koreograferade rörelsemönster där fokus ligger på detaljer, lugn och pricksäker explosivitet. I SM tävlar man parallellt med en motståndare och jämförs – därav blir det matcher, trots att man inte direkt har en motståndare. I kimite, som är mer som fighting, har man en motståndare och där gäller det att strategiskt plocka poäng igenom olika rörelsemönster och inom ramarna för reglerna. Lite kontakt tillåts, men det handlar inte om att knocka ut sin motståndare (då får man varningar och får man fyra blir man diskad).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!