Luddig väntan på en plats för idrotten

Drömmen om ett Idrottens hus på Backavallen verkar förbli en dröm under den närmsta framtiden. Däremot föreslår kommunen ett hyresbidrag på 252 000 kronor till en motsvarande fastighet åt Idrottsalliansen.

Anneli Hedberg (S) tillsammans med idrottsalliansens ordförande Johan Sundholm.

Anneli Hedberg (S) tillsammans med idrottsalliansens ordförande Johan Sundholm.

Foto:

Övrigt2018-10-24 17:16

Sedan 2015 har det funnits en plan på att bygga ett komplett Idrottens hus vid Backavallen, enligt planen "Campus Backa". Men med tiden har förseningar uppstått, främst för att budgeten inte tillåtit en så stor investering i en ny byggnad, när byggbranschens kostnader skenat och bland annat renoveringar av anläggningar prioriterats. Nu verkar det som att planerna läggs på is ytterligare.

Enligt de justeringar som gjorts under Socialdemokraternas och Moderaternas budgetberedning föreslås Service- och tekniknämnden avsätta 252 000 kr i hyresbidrag för ett samlat kansli åt Idrottsalliansen under 2019. En siffra som första gången når Idrottsalliansens ordförande Johan Sundholm när KK ringer upp honom.

– Det var intressant. Vår verksamhet grundar sig alltid i någon typ av kommunal finansiering, vi har inga egna intäkter. Vi har inte sponsorer, vi ska inte ta av den kakan som våra medlemsföreningar behöver. Därför är det vi genomför helt beroende på kommunens ambitionsnivå, säger han.

I budgetförslaget framgår inte om kommunen tänkt avsätta pengar till Idrottsalliansens verksamhet utöver hyresbidraget till idrottens hus.

– Det vi vill ha är en tydligare förväntan av vad vi kan få av kommunen. Det är svårt att recensera summan utifrån de uppgifter jag har nu, säger Sundholm.

Men Idrottsalliansen har sedan länge accepterat andra alternativ än ett nybyggt Idrottens hus på Backavallen.

– För oss är det viktigare med vilken funktion lokalen fyller. Vad behöver våra medlemsföreningar? Hur kan vi underlätta för dem? Ett kansli bara åt Idrottsalliansen är inget som är akut, alls. Däremot kan vi behöva lokaler för den verksamhet som gynnar våra föreningar – ett exempel på när det fungerat bra är Fritidsbankens lokaler. För vår del är det funktionen som avgör, vi pressar inte på för ett idrottens hus, resonerar Johan Sundholm.

Han berättar att kommunen och alliansen har en pågående dialog där olika lösningar diskuteras, men några besked kring hyresbidrag eller lokal har han inte fått ännu.

– Det är lite luddigt i nuläget, men det är nog bara en tidsfråga innan vi får ett besked. Vår organisation i sig har inte bråttom, men visst finns det en uppdämd förväntan på att det ska hända något snart. Vi har ju gått ut med att det ska bli ett idrottens hus och även om nybygget inte kan genomföras vore det bra om något händer.

Den femte november ska Idrottsalliansen ha en konferens tillsammans med sina medlemsföreningar och yttre föreningar. Tills dess hoppas Sundholm ha facit på vad han kan förvänta sig från kommunens håll.

– Utefter de förutsättningarna kommer vi sedan forma verksamheten med föreningarnas behov i fokus. Men vi har haft en väldigt positiv och aktiv första tid inom alliansen. Det hoppas jag vi kan fortsätta med, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!