– Mamma utmanade mig att göra tjejklassikern, som tjejvättern är en del av. Vi började med löpningen och skidorna, som jag kände att jag var bäst på. Cyklingen och simingen är mest nytt, berättar Linn Lauridsen från Valla.
Med bara en och en halv månads cykelträning genomförde hon 10-milsloppet med en prestation som överraskade henne själv.
– Cyklingen gick bäst av allt! Jag var aldrig riktigt på topp inför löpningen och skidorna, men i helgen kände jag mig så himla fräsch och banan var perfekt. Jag kunde borra ned huvudet och köra på, berättar 20-åringen.
Att hon skulle klara loppet var det aldrig några tvivel om, men en viss rädsla för att ramla eller att hamna i en seriekrock fanns.
– Men det var inga problem, starten var så väldigt kontrollerad. Så jag är supernöjd, jag trodde jag skulle cykla på 5-6 timmar men det blev drygt 4 i stället!
I just Tjejvättern blev mamman Katarina Lauridsen lite långsammare än dottern, men i övrigt ligger de väldigt jämnt när man jämför tjejklassikern-prestationerna.
– Vi tränar mycket tillsammans och utmanar varandra. I löpning och på skidor är vi rätt jämna, men i de nyare sakerna tror jag att jag är lite starkare. Mamma är väldigt seg och uthållig, men det tar längre tid att lära sig nytt. Så om jag ska tippa, tror jag att jag kommer att vara snäppet snabbare när allt är genomfört, spekulerar Linn Lauridsen.
En betydligt mer erfaren i sammanhanget är 71-åriga Lis-Maj Lind från Vingåker, som genomförde sin 22:a tjejvätter.
– Det är något jag tyckt varit roligt och som blvit en tradition. Det är samma med tjejvasan, den har jag gjort lika många gånger. Eller var det 23? Frågar hon sig.
Vansbrosimmet har hon simmat tio gånger och år 2000 gjorde genomförde hon Klassikern.
– Då försökte man pressa tiderna mer. Nu är loppen en bra sporre för att komma ut och träna. Det funkar bra trots att man börjar bli gammal, jag är nöjd för att jag fortfarande cyklar på ungefär samma tid så när som på några minuter hit och dit, berättar Lis-Maj Lind.
Inför loppet hade hon cyklat 44 mil, uppdelat på mindre motionsturer och på längre pass – många gånger tre mil.
– Jag kör så länge jag orkar och tycker att det är kul. Och så länge jag är frisk, såklart.